MojWindows

Microsoft po mesiacoch testovania konečne pre bežných používateľov konzoly Xbox One a operačného systému Windows 10 sprístupnil takzvané „darčekové nákupy“. Prostredníctvom digitálneho obchodu Microsoft Store je tak možné svojim známym a priateľom zakúpiť hry, ktoré im následne darujete vo forme digitálnej licencie prostredníctvom e-mailu. Prijímateľovi bude doručený 25-miestny kľúč, ktorý si vyzdvihne na svojom Microsoft účte.

Medzi majiteľmi konzoly Xbox One patrila možnosť darovania medzi najžiadanejšie vylepšenia za ostatné roky. Microsoft po približne troch rokoch na požiadavku zareagoval a funkciu postupne uvádza do obehu vo vybraných krajinách. To, že termín jej sprístupnenia bol zvolený na koniec roka je celkom logické, nakoľko sa blížia vianočné sviatky, kedy jednak prebieha veľký výpredaj, no zároveň sa vo veľkom nakupujú darčeky.

Hry je možné darovať len prostredníctvom nového nákupu, tie ktoré už máte v knižnici nie je možné presunúť na iný používateľský účet. Funkcia zatiaľ podporuje len vybrané hry, vrátane rozšírení (DLC), no na aplikácie sa vôbec nevzťahuje. Pre darovanie nie sú podporované ani preobjednávky, spätne kompatibilné hry pre Xbox, či rôzne doplnkové predmety ako napríklad digitálna mena, krabice so zbraňami a podobne.

Darovať aplikácie zatiaľ možné nie je.

Ďalšie obmedzenie, ktoré ma zamedziť zneužívaniu funkcie, sa týka hier s dočasne zníženou cenou. Používateľ v prípade zlacnených hier môže darovať maximálne 10 takýchto hier za obdobie 14 dní, pričom rovnakú hru môže v tomto období darovať maximálne 2-krát. Platí aj to, že odosielateľ ani prijímateľ nemôžu požadovať vrátanie peňazí za darovanú hru. Zavedené bolo navyše regionálne uzamknutie funkcie, kedy je hry možné darovať len priateľom vo vašom regióne.

15.11.2017

+