MojWindows

Technologické spoločnosti majú za sebou finančné uzávierky za predošlý kvartál tohto kalendárneho roka, a preto aj Microsoft oficiálne zverejnil svoje hospodárske výsledky.

Firme sa značne darilo, pričom medziročne vykázala celkový nárast tržieb o 12 percent. Z dosiahnutých tržieb v objeme 24,5 miliárd dolárov si pritom pripísala čistý zisk 6,6 miliárd dolárov. Medziročne tak má z pohľadu zisku ísť o nárast na úrovni 16%, čo je pomerne slušné číslo. Podpísali sa na tom zlepšenia v tradičných oblastiach ako služby Office 365, Dynamics 365 a Azure, no výraznejšie sa darilo aj segmentu okolo konzoly Xbox.

Najväčším dielom, konkrétne na úrovni 9.378 miliárd dolárov,  sa na celkovej tržbe podpísal segment  More Personal Computing, kam spadajú kľúčové produkty ako operačný systém Windows, konzola Xbox, či dokonca aj smartfóny. To, že podiel smartfónov na celkovom zisku bol opätovne označený ako zanedbateľný neprekvapí už asi nikoho. Obrat tu mal totiž poklesnúť o ďalších 315 miliónov dolárov.

Segment Productivity and Business Processes si polepšil  o viac ako štvrtinu a na celkovej tržbe spoločnosti sa podieľal sumou 8.238 miliárd dolárov. Medziročný nárast vo výške 28% bol hnaný práve službami LinkedIn a Office 365. Segment Intelligent Cloud sa zase môže pochváliť medziročným zlepšením o 14% a obratom 6.922 miliárd dolárov. Najväčším ťahúňom tu bola služba Azure s 90% nárastom.

Počet aktívnych mesačných používateľov služby Xbox Live Microsoft hlási už druhý štvrťrok po sebe na úrovni 53 miliónov a Office 365 má mať 28 miliónov koncových predplatiteľov.

03.11.2017

+