MojWindows

Štandardnou súčasťou väčšiny webových prehliadačov je takzvané súkromné prehliadanie, ktoré do zariadenia neukladá žiadne stopy po surfovaní, ktoré v ňom prebehlo. Používateľ si zatiaľ musí takéto okno otvoriť ručne ešte predtým, ako sa pustí do prehliadania webov, no Microsoft nedávno prišiel s nápadom, ako tento proces povzniesť vyššie automatizovaním.

V patente „Automatické prepínanie režimov prehliadača“ popisuje spôsob, kedy prehliadač automaticky aktivuje režim súkromného prehliadania na základe stránky, ktorú sa používateľ rozhodne navštíviť. Prehliadač by teda dynamicky prechádzal medzi normálnym režimom prehliadania, a tým privátnym na základe prehliadaných webov.

Zatiaľ nie je známe, ako presne by táto technika mala fungovať, ani to s akými stránkami bude asociovaná. Štandardne sa predpokladá, že privátny režim bude aktivovaný pri návšteve webov s obsahom pre dospelých,  zdravotnými záznamami, ale aj pri prezeraní elektronických obchodoch. V patente je taktiež spomínaná aj možnosť úpravy kritérií zo strany používateľa. Vďaka tomu by si mohol lepšie nastaviť, ktoré stránky majú byť „filtrované“.

Microsoft zatiaľ nepotvrdil, či daný patent plánuje v dohľadnej dobe použiť, hoci implementácia do prehliadača Microsoft Edge by bola logickým krokom.

27.11.2017

+