MojWindows

Čínska spoločnosť Lenovo dnešným dňom oznámila posilnenie svojej pozície na trhu s počítačmi, nakoľko odkúpila 51% podiel v spoločnosti Fujitsu Client Computing, ktorá dlhodobo pôsobí v tomto segmente. Za majoritný podiel Lenovo zaplatí približne 157 miliónov dolárov, pričom ďalších 22 až 112 miliónov pridá podľa toho, ako sa získanej divízii bude dariť do roku 2020. V rámci obchodnej transakcie má 5% podiel získať aj Japonská rozvojová banka.

Lenovo sa na trhu s počítačmi stalo výrazným hráčom v roku 2005 odkúpením divízie spoločnosti IBM, vďaka čomu okrem iného získalo aj notebooky ThinkPad. Tie si dokonca len nedávno pripomenuli svoje 25. výročie, na čo súčasný majiteľ značky reagoval predstavením notebooku v špeciálnej retro edícii s názvom ThinkPad Anniversary Edition 25.

Na trhu s osobnými počítačmi si spoločnosť Lenovo dlhodobo udržiavala pozíciu lídra, no tento rok ju prekonala spoločnosť HP, ktorá sa tak stala najväčším výrobcom počítačov. Za odkúpením väčšinového podielu spoločnosti Fujitsu má tak stať aj snaha o opätovné získanie pozície lídra.

Nakoľko ale Fujitsu nefiguruje medzi päťkou najväčších hráčov na trhu, nie je známe, do akej miery akvizícia Lenovu reálne pomôže k dosiahnutiu tohto cieľa. Podľa analytickej spoločnosti IDC by to ale mohlo stačiť, keďže rozdiel na prvých dvoch priečkach najväčších výrobcov počítačov predstavuje 1 až 2%.

Zdroj: Lenovo

02.11.2017

+