MojWindows

Ešte pred koncom tohto kalendárneho roka by mali výrobcovia na trh uviesť nové zariadenie kombinujúce operačný systém Windows 10 a architektúru ARM, vďaka čomu sa podľa doterajších vyjadrení dočkáme modelov s neuveriteľnou výdržou batérie. Plusom týchto zariadení bude taktiež aj rozšírená bezdrôtová konektivita. Medzi prvými sa do ich produkcie pustila trojica ASUS, Lenovo a HP, hoci predstavitelia spoločnosti Lenovo uviedli, že ich zariadenie na trh nedorazí skôr ako začiatkom roka 2018.

Aktuálne to vyzerá tak, že ako prvý by sme mohli vidieť produkt od spoločnosti HP, nakoľko ten sa chvíľkovo objavil na jej oficiálnych stránkach v súvislosti so službami rozšírenej podpory HP Care Pack. Informácie boli zo stránky síce už odstránené, no potencionálne prezradili konfiguráciu pripravovaného zariadenia s označením „2US29AV“, ktoré využíva Snapdragon 835.

Náš tip
Microsoft má pripravovať skladací tablet s dôrazom na dotykové pero a Windows 10 pre ARM

Už predošlé informácie z benchmarku Geekbench pritom hovorili o plánovanej dostupnosti dvoch konfigurácií, a to so 4 GB operačnej pamäte a 128 GB úložného priestoru alebo s 8 GB operačnej pamäte a 256 GB úložného priestoru. Práve prvá z nich bola predčasne zverejnená na stránkach spoločnosti HP, čo okrem potvrdenia jej existencie zároveň naznačuje, že oficiálne predstavenie je už na spadnutie.

Prvé benchmarky platformy nie sú priaznivé

Výrobcom už v každom prípade nezostáva príliš veľa času, a pokiaľ chcú sľúbený termín stihnúť, musia sa poponáhľať. Na to, že rozhodne nezaháľajú poukazuje aj skutočnosť, že prvé zariadenia s Windows 10 a architektúrou ARM sa na prelome októbra objavili v databáze spomínaného benchmarku Geekbench.

Tieto testy, pokiaľ sa im dá veriť, ale naznačujú, že pripravované zariadenia nebudú mať výkonu na rozdávanie. V testoch jedného, ako aj všetkých jadier boli dosiahnuté len podpriemerné výsledky, ktoré zariadenie zatiaľ stavajú do pozície outsidera. Treba však myslieť na to, že stále ide o prototypy, ktoré pred uvedením do predaja ešte prejdú nejakou tou úpravou. Samotný Snapdragon 835 totiž všeobecne dosahuje poznateľne lepšie čísla, takže je možné, že optimalizovať je potrebné práve operačný systém Windows 10.

Zdroj: Gizmochina 1, 2

15.11.2017

+