MojWindows

Podľa informácií, ktoré priniesol portál ZDNet, Microsoft čoskoro pristúpi k pomerne značenému zvýšeniu cien OEM licencií Windows 10 Pro s takzvaným právom downgradu na systémy Windows 7 alebo Windows 8.1. Informácie o navyšovaní cien zatiaľ neboli oficiálne komentované, no ZDNet ich uvádza s odvolaním sa na prístup k novému cenníku pre OEM partnerov.

Výrobcovia zariadení už totiž nemôžu na svoje produkty inštalovať Windows 7 a Windows 8.1 ako samostatné licencie, no v rámci licencie Windows 10 Pro je ich možné nainštalovať vďaka právu na downgrade. V konečnom dôsledku tak zákazník naďalej môže získať zariadenie so systémom Windows 7.

Navýšenie cien sa má výrazne dotknúť práve tejto verzie, pričom cena sa zvyšuje o 30 dolárov z pôvodných 135 na nových 165 dolárov. Praktický dopad to môže mať na zvyšovaní cien zariadení pokiaľ výrobca zachová svoj prístup a investovať bude do licencie Windows 10 Pro s právom návratu, prípadne radšej siahne po štandardnej licencii pre Windows 10, ktorá po novom bude lacnejšia o takmer 50 dolárov a zákazník bude musieť používať Windows 10.

Podľa predmetného cenníka síce dôjde aj k zvýšeniu ceny štandardnej verzie Windows 10 Pro, no len veľmi mierne, o 2 doláre na novú cenu 117 dolárov. Portál ďalej informuje, že v cenníku sa objavili aj sumy za novú edíciu Windows 10 Pro for Workstations, ktorá je určená pre pracovné stanice v závislosti od počtu výpočtových jadier. Pri zariadeniach do štyroch jadier licencia stojí 144 dolárov, v prípade viac ako štyroch jadier je to 214 dolárov.

Zdroj: ZDnet

 

13.10.2017

+