MojWindows

Ešte pred koncom tohto roka majú na trh prísť prvé zariadenia s procesormi architektúry ARM využívajúce operačný systém Windows 10, a hoci doteraz nepoznáme podrobnosti o tom akú triedu zariadení uvidíme ako prvú, predstavitelia spoločnosti Qualcomm a najnovšie aj Microsoftu avizujú, že sa dočkáme poriadne atraktívnej výdrže.

Pete Bernard zo spoločnosti Microsoft na základe osobných skúseností uviedol, že takéto zariadenia budú na jedno nabitie dosahovať výdrž v ráde niekoľkých dní. Hoci nešpecifikoval aký typ zariadenia konkrétne používal, tvrdí, že reálne ho nabíja „raz za niekoľko dní“.  Interným testovaním v Redmonde majú už prechádzať stovky zariadení, pričom sa ukázalo, že výdrž batérie reálne prekonala už aj tak vysoké očakávania.

Náš tip
Projekt Windows 10 na ARM potencionálne ohrozený, Intel naznačuje právne kroky

Predošlé informácie od Qualcommu hovorili o 20-hodinovej výdrži a hoci sú tieto informácie konzistentné s tým, čo uvádza Microsoft, opäť nebol špecifikovaný typ zariadenia, ani pri akom type práce, či úrovni záťaže boli tieto hodnoty dosiahnuté. Najnovšie informácie od Bernarda by ale mali skutočne predstavovať výdrž pri reálnom použití a nie akúsi benchmarkovú záležitosť.

Výkonný viceprezident spoločnosti Qualcomm Technologies, Cristiano Amon počas stretnutia 4G/5G Summit zase uviedol, že zariadenia s procesormi architektúry ARM dosahujú 29 hodinovú výdrž pri streamovaní obsahu zo služby Netflix a pri zmiešanom používaní sa výdrž šplhá na 18 hodín. Amon taktiež uviedol, že hoci prvé zariadenia budú používať Snapdragon 835, nevylučuje, že postupom času bude Qualcomm vyrábať čipy špeciálne optimalizované pre Windows 10 pre ARM.

Práce na plnohodnotnom Windows 10 pre architektúru ARM boli oficiálne ohlásené ešte koncom minulého roka, pričom na pripravenie nových zariadení Microsoft sebe a svojim partnerom ako ASUS, Lenovo a HP od prezentácie vyčlenil približne 12 mesiacov. Bernard informoval, že termín bude dodržaný a prvé zariadenia sa na trhu skutočne objavia už pred Vianocami. Microsoft ohlasoval, že Windows 10 na ARM procesoroch nájdeme na rôznych typoch zariadení, vrátane tých 6-, 10- a 14-palcových.

Očakáva sa, že ako prvé budú predstavené notebooky, prípadne tablety, ktoré bude poháňať procesor Snapdragon 835 a okrem ohlasovanej výdrže budú vynikať 4G LTE modemom, podporou pre technológiu eSIM, či lepším pohotovostným režimom. Nakoľko predstavitelia spoločnosti Lenovo uviedli, že ich zariadenie na trh nedorazí skôr ako začiatkom roka 2018, tento rok by sme vidieť mali len produkty od HP a ASUSu. Pokiaľ samozrejme so svojim vlastným zariadením nevyrukuje aj Microsoft.

Microsoft zároveň opakovane naznačil, že postupom času sa k výrobe majú pripojiť ďalšie spoločnosti zvučných mien a o zariadenia rôznych cenových kategórií tak nebude núdza. Hoci prvotné informácie vychádzali z toho, že zariadenia s ARM procesormi a systémom Windows 10 by mohli byť lacnejšie ako tradičné notebooky, podľa aktuálnych informácií sa cena prvých kúskov má pohybovať v rozmedzí 600 až 800 dolárov.

Náš tip
Microsoft vysvetlil, že Windows 10 pre ARM nedorazí na súčasné smartfóny

Zdroj: TrustedReviews

19.10.2017

+