MojWindows

Spoločnosť HP na dnešný deň zvolala tlačovú konferenciu, kde sa rozhodla prezentovať aktuálne trendy v oblasti tlače a pri tejto príležitosti zároveň predstavila poriadne zaujímavú novinku. Konkrétne išlo o miniatúrnu prenosnú tlačiareň HP Sprocket určenú pre tlač fotografií priamo zo smartfónu alebo tabletu.

Mobilná fototlačiareň HP Sprocket

Tlačiareň HP Sprocket je skutočne kompaktným kúskom. Je o trochu menšia než bežný externý disk a bez väčších problémov ju tak môžete nosiť vo vrecku. Na tlač využíva proprietárnu technológiu s názvom ZINK (Zero Ink). Na fotopapier sú nanesené špeciálne kryštáliky, ktoré sa aktivujú pri vystavení teplu a vytvoria tým požadovanú farbu. Z technologického hľadiska je to veľmi zaujímavé riešenie, z toho praktického to znamená asi toľko, že pokiaľ chcete tlačiť, jediné o čo sa musíte starať, je to, aby ste mali dostatok lesklého papiera HP ZINK Photo Paper. Nakoľko fotografie neobsahujú atrament sú odolné voči vode, rozmazaniu a roztrhnutiu.

Fotopapier má rozmery 5 x 7,6 cm a predáva sa v baleniach po 20 kusov za cenu 13 €. Zadnú stranu papiera je navyše možné odlúpnuť, čím sa dostanete k lepivej časti a z vytlačených fotografií tak razom získame personalizované nálepky. Rozlíšenie tlače je 313 x 400 dpi a fotografie sa dočkáte po približne 40 sekundách.

Tlačiareň obsahuje zabudovanú batériu, ktorá sa dobíja cez Micro USB konektor. K smartfónom alebo tabletom sa pripája cez Bluetooth a na obsluhu vyžaduje sprievodnú aplikáciu HP Sprocket Photo Printer. Tá je dostupná pre zariadenia so systémom iOS a Android. Jej ovládanie je pomerne intuitívne a nevyžaduje žiadne špeciálne nastavovanie, či kalibráciu tlačiarne. Po udelení povolení aplikácia pristupuje k fotografiám z galérie smartfónu, zo sociálnych sietí Instagram a Facebook, prípadne si fotografiu môžete priamo cez ňu vytvoriť a okamžite sa pustiť do tlače.

Pred samotnou tlačou je možné pristúpiť k režimu editácie, kde môžete popustiť uzdu fantázie a svoje fotografie náležite vylepšiť. Profesionálne nástroje na úpravu, či retušovanie by ste tu ale hľadali márne. HP Sprocket predstavuje stelesnenie myšlienky zábavnej tlače, čo znamená asi toľko, že pri úprave fotiek môžete vkladať farebné textové rámiky s rôznymi typmi písma alebo pridávať rôzne nálepky a okraje.

Táto kompaktná tlačiareň asi najviac zaujme mladšiu generáciu, ktorá aktívne žije sociálnymi sieťami, vďaka čomu je u nej vyššia pravdepodobnosť, že využije tlač fotografií priamo zo svojho smartfónu. Tlačiareň si ale vieme predstaviť aj v rukách ľudí, ktorí radi cestujú a o svoje zážitky sa chcú zaujímavou formou podeliť s priateľmi. V tomto prípade sa ale asi budú chcieť vyhnúť úprave a tlačiť ich budú v prirodzenej podobe.

Tlačiareň HP Sprocket by ale rozhodne našla svoje uplatnenie na rôznych večierkoch a párty, kde by si každý mohol vytlačiť svoj výtvor a odniesť si ho domov ako pamiatku. Viac ako čokoľvek iné z nej totiž srší poriadna dávka zábavy a skôr než dojmom tlačiarne pôsobí ako hračka. Rozhodne ale nie je určená ľuďom, ktorí sa fotografovaniu venujú aspoň trochu vážnejšie. Ako HP uvádza, primárnou cieľovou skupinou je generácia Z, teda tí narodení po roku 2000.

Tlačiareň HP Sprocket je na našom trh už v predaji, pričom cena sa pohybuje na úrovni 129 €. Treba však počítať s tým, že hoci nemusíte investovať do atramentu, či údržby, nemalé peniaze vás bude stáť potrebný papier. Súčasťou balenia je základný balík desiatich papierov.

HP Spectre 13 a Spectre x360 dostali formálne požehnanie

Hoci hlavnou časťou akcie bolo predstavenie prenosnej tlačiarne HP Sprocket, akéhosi formálneho požehnania sa tu len pár dní pred príchodom na trh dočkalo aj duo prémiových zariadení HP Spectre 13 a HP Spectre x360 nových generácií. Pripomeňme, že spoločnosť HP produkty prémiovej rady označuje špeciálnym logom.

Obidva zariadenie sa vďaka nasadeniu 8. generácie procesorov Intel Core dočkali značného vylepšenia po stránke výkonu, no zároveň došlo k predĺženiu výdrže batérie, úpravám po stránke rozmerov, ako aj ďalším drobným úpravám. Na pultoch obchodov sa majú objaviť už počas novembra. Pokiaľ si chcete prečítať viac, bližšie sme sa im venovali v samostatných článkoch – HP Spectre 13 (2.generácia) a HP Spectre x360 (4.generácia).

25.10.2017

+