MojWindows

Ešte začiatkom októbra sa vo veľkom začali od rôznych „dobre informovaných zdrojov“ šíriť správy o tom, že produktovú radu Surface čaká skorý zánik. K tomuto názoru sa ale čoskoro začalo prikláňať aj viacero analytikov, či dokonca OEM partnerov, medzi ktorými sa objavil aj prezident a COO spoločnosti Lenovo.

Výkonný riaditeľ analytickej spoločnosti Canalys, Steve Brazier sa vyjadril, že Microsoft čoskoro skončí s výrobou hardvérových produktov série Surface, pretože Satya Nadella je človek orientovaný na softvér a cloudové technológie. Brazier sa vo svojom vyjadrení pritom oprel o nešťastný osud smartfónovej línie Microsoftu. Dodal, že produkty Surface zažívajú búrlivé obdobia – dobré a zlé štvrťroky, no celkovo sú aj tak stratové, a preto nedáva zmysel, aby Microsoft naďalej pokračoval v tomto smere.

Gianfranco Lanci z Lenova, povedal, že Microsoft jasne zarába množstvo peňazí na cloude, Windowse a Office, no jednoznačne prerába na hardvérových zariadeniach. Na základe toho,  preto nedáva zmysel, aby to dlhodobo pokračovalo. Marže v tejto oblasti sú veľmi nízke a trhový podiel Microsoftu dlhodobo nenarastá. Preto osobne verí, že Microsoft výrobu svojho hardvéru ukončí ešte pred rokom 2019.

Analytici, ktorí sa k téme vyjadrili v rovnakom duchu, pripomínali, že Microsoft s súvislosti s líniou Surface odpísal majetok v hodnote stoviek miliónov dolárov. V roku 2013 išlo o 900 miliónov dolárov kvôli neuspokojivému výsledku predajov tabletu Surface RT.

Súčasná situácia dospela do takého štádia, že sa na ňu rozhodol reagovať samotný Panos Panay, ktorý v Microsoft zodpovedá za zariadenia. Správy o údajnom konci produktov Surface označil za jasné „bulvárne klebety“ na kilometre vzdialené realite. Jasne pritom vysvetlil, že produkty Surface majú pre Microsoft, ale aj jeho partnerov ďalekosiahly význam, ktorý sa netočí len okolo ziskov. Panay pripomenul, že spomínané odpisy v hodnote 900 miliónov dolárov boli len väčšou motiváciou vytvoriť niečo skutočne inovatívne.

Dôrazne pripomenul, že množstvo inovácií, ktoré boli pôvodne predstavené v produktoch Surface sa neskôr dostali do produktov ostatných výrobcov. Produkty Surface nás tak budú sprevádzať ešte dlhú dobu, čo, zdá sa, podčiarkuje aj dnešné predstavenie novinky Surface Book 2.

Zdroj:Techradar

17.10.2017

+