MojWindows

Hoci vývoj operačného systému Windows 10 Mobile a príprava nových smartfónov nie sú v Microsofte prioritou, neznamená to, že technologický gigant v oblasti prenosných zariadení nič nové nechystá. Teda aspoň podľa informácií, ktoré zverejnil portál WindowsCentral s odvolaním sa na svoje dobre informované zdroje.

Tie tvrdenia, že už počas budúceho roka Microsoft plánuje uviesť poriadne prevratné zariadenie – skladací tablet, ktorý by v sebe kombinoval funkcie tabletu a smartfónu, pričom využívať má operačný systém Windows 10 pre ARM architektúru. Pripravovaná novinka má byť interne označovaná ako „Andromeda“ a čiastočne sa má opierať o niekdajší projekt Microsoft Courier. Microsoft sa totiž s myšlienkou priniesť podobné zariadenie už pohrával v roku 2009, no ako sa vtedy ukázalo, pre jeho úspech chýbalo dostatočné technologické zázemie.

S nárastom výpočtového výkonu čipov a príchodom Windows 10 pre ARM ale malo dôjsť k otvoreniu cesty pre takýto typ zariadení. Pripravovaný tablet sa má skladať podobne ako kniha a zastávať má aj úlohu akéhosi digitálneho poznámkového bloku. Kvôli tomu bude značný dôraz kladený na ovládanie a prácu pomocou dotykového pera, ako aj na univerzálne aplikácie ako OneNote, no chýbať nebude ani Microsoft Edge. Microsoft má dokonca pripravovať na mieru vytvorenú aplikáciu na poznámky, ktorá dokáže vstupy z dotykového pera spracovávať rovnako, ako keby išlo o klasické písanie do zápisníka.

Tablet „Andromeda“ má po technickej stránke dokonca poskytovať možnosť pre telefonovanie a posielanie správ, no v jeho prípade má ísť len o doplnkovú funkciu, keďže primárne nemá ísť o smartfón. Momentálne nie sú známe bližšie podrobnosti o technických parametroch, či oficiálnom označení. Nakoľko ale pôjde o produkt z dielne Microsoftu, špekuluje sa, že bude spadať do produktovej rodiny Surface. Rovnako tak sa predpokladá, že nakoľko bude využívať Windows 10 pre ARM, vo výbave nájdeme čip Snapdragon.

Portál ďalej informuje, že tablet bude ťažiť z interných projektov Windows Core OSCShell, aby na jednej strane ponúkal len tie systémové súčasti, ktoré vyhovujú tomuto typu zariadenia, a na druhej strany, aby rozhranie naplno dokázalo využiť fakt, že ide o flexibilné zariadenie so skladacím displejom. Tablet má totiž byť navrhnutý tak, aby sa v „zloženom“ režime pohodlne vošiel do vrecka, rovnako ako dnešné smartfóny.

Pripravovaná novinka nemá byť orientovaná na širokú používateľskú základňu. Namiesto toho sa Microsoft pokúsi vytvoriť novú kategóriu zariadení pre ľudí, ktorí niečo takéto potrebujú a chcú. Nakoľko tento kúsok môže propagovať ako digitálny zápisník s pokročilými možnosťami, osloviť by mohol študentov, ale aj firemný sektor.

S ohľadom na množstvo patentov v oblastí skladacích zariadení, ako aj interné projekty, ktoré postupne upravujú Windows 10, by sme skutočne už čoskoro mohli zažiť novú kategóriu zariadení, tak ako to prednedávnom tvrdil aj Satya Nadella. Už teraz má totiž existovať niekoľko prototypov tohto skladacieho tabletu.

Zdroj: WindowsCentral

30.10.2017

+