MojWindows

Nie je to tak dávno, čo spoločnosť HP prekvapila s extrémne výkonnou pracovnou stanicou HP Z8 G4, a teraz opäť vyrukovala s poriadne výkonnou novinkou, ktorá je orientovaná primárne na dizajnérov, tvorcov digitálneho obsahu a umelecky nadaných používateľov. Kúsok HP ZBook x2 má byť tým najvýkonnejším zariadením typu 2v1.

Oddeliteľné zariadenie s viacdotykovým 14-palcovým 4K displejom je, ako to už tradične býva, dostupné vo viacerých konfiguráciách, pričom na samotnom vrchu sa nachádza model s procesorom Intel Core i7-8650U, 32 GB operačnej pamäte a grafickou kartou NVIDIA Quadro M620. Osadené je taktiež aj úložisko HP Z Turbo Drive, ktoré má byť až 6-krát rýchlejšie ako tradičné SSD disky. HP uvádza, že v porovnaní so zariadením Surface Pro dosahuje jej kúsok až o 73% vyšší grafický výkon.

Grafická karta je súčasťou tela tabletu, a nie klávesnice, ako to niekedy pri podobných zariadeniach býva. Aby sa všetky komponenty dostatočne chladili a nedochádzalo k nepríjemnému prehrievaniu, osadený bol aktívny chladiaci systém s dvojicou ventilátorov. Dostupné dotykové pero bolo vytvorené v spolupráci so spoločnosťou Wacom a napriek tomu, že ide o úplne pasívny kúsok bez batérií ponúka 4096 úrovní tlaku, ako aj snímanie náklonu.

Ako jednu z predností HP vyzdvihuje prispôsobiteľné klávesy HP Quick Keys, ktoré poskytujú 18 funkčných skratiek. Tie sa navyše prispôsobujú aktuálne spustenej aplikácii. Dbá sa aj na potrebu zvýšenej bezpečnosti. Zavedená je preto zvýšená ochrana BIOSu, pre potreby šifrovania na úrovni hardvéru slúži čip TMP 2.0 a celé to dopĺňa ešte možnosť overenia totožnosti pomocou čítačky Smart Card Reader, odtlačku prsta, či rozpoznávania tváre. Pred fyzickým poškodením zase chráni zvýšená odolnosť podľa štandardu MIL-STD 810G14.

Nakoľko sa predpokladá, že zariadenie bude často prenášané, výrobca sa to snažil zohľadniť pri návrhu a hmotnosť v režime laptopu skresal na 2,2 kilogramov, zatiaľ čo hrúbku dostal na 20 milimetrov. Nechýba tu ani dvojica konektorov USB-C s podporou Thunderboltu, čítačka SD kariet, HDMI a klasický konektor USB 3.0.

Čo sa týka výdrže, tu HP uvádza 10 hodín a podporu rýchleho nabíjania, kedy sa baterka dostane na 50% svojej kapacity už po 30 minútach. HP ZBook x2 bude na Slovensku dostupný od februára 2018, predajná cena bude začínať na 1949 € bez DPH.

24.10.2017

+