MojWindows

Vývoj pripravovanej aktualizácie Fall Creators Update, ktorá bude pre verejnosť sprístupnená 17. októbra, bol oficiálne dokončený a Microsoft finálnu verziu začal distribuovať medzi hardvérových partnerov za účelom inštalácie do nových zariadení. Aktualizácia mala prejsť do fázy RTM konkrétne s vydaním zostavenia „16299.15“.

Hoci práve túto verziu získajú aj používatelia, neznamená to, že Microsoft nebude pokračovať s ďalšími prácami. Ako tradične, čaká ho oprava všetkých chýb, ktoré sa objavia počas životného cyklu verzie Fall Creators Update, ako aj vydávanie pravidelných bezpečnostných záplat. V prvých týždňoch distribúcie navyše môžeme počítať s promptným vydaním prvého opravného balíka, pomocou ktorého budú riešené tie najvážnejšie chyby nahlásené používateľmi.

Rovnako ako v prípade predošlých veľkých aktualizácií, aj teraz bude používateľom sprístupňovaná vo viacerých fázach, aby sa tak čo najviac znížilo riziko problémov. Novinka je najskôr sprístupnená pomerne úzkemu okruhu zariadení, pri ktorých je najmenšie riziko výskytu vážnych chýb a neduhov.

Ide hlavne o novšie zariadenia testované v spolupráci s OEM partnermi, konfigurácie podrobne otestované cez programu Windows Insider a podobne. Vo všeobecnosti teda platí, že čím novšie zariadenie používate, tým skôr by ste mali aktualizáciu dostať.

Windows 10 ako zabezpečiť

Následne na základe vyhodnotenia zozbieraných diagnostických údajov a spätnej odozvy od samotných používateľov dôjde k rozhodnutiu, či bude distribučný okruh rozšírený, alebo naopak priškrtený.

Medzi faktormi, ktoré môžu oddialiť príchod veľkých aktualizácií na zariadenia, sú veci ako nainštalovaný softvér, hardvérová kompatibilita, ale taktiež aj geografická poloha, to o aký model zariadenia ide, či dokonca aj spôsob, akým bol systém získaný.

Kým bude aktualizácia Fall Creators Update uvoľnená pre všetky kompatibilné zariadenia, opäť to potrvá nejaký ten mesiac. Odporúčanou praktikou zo strany Microsoftu je práve kvôli možnému výskytu prvotných chýb počkať, kým aktualizáciu neponúkne samotný systém a manuálne ju teda nesťahovať.

Pre členov programu Windows Insider je práve teraz to správne obdobie, ako prejsť na používanie stabilnej verzie a program opustiť. Nakoľko je zostavanie 16299.15 označené ako produkčná verzia, stačí, aby Insideri, ktorí ho majú nainštalované, program Windows Insider opustili klasickým spôsobom.

Následne sa nemusia púšťať do preinštalovania systému a môžu ho naďalej používať. Opravné aktualizácie im budú sprístupnené tradičnou formou cez službu Windows Update. V prípade, že sa v programe Windows Insider rozhodnú zostať, už čoskoro sa môžu tešiť na testovanie prvých verzií ďalšej veľkej aktualizácie, zatiaľ známej ako Redstone 4.

Náš tip
Prehľad toho, čo pre počítače prinesie aktualizácia Fall Creators Update
04.10.2017

+