MojWindows

Hoci Joe Belfiore oznámil koniec aktívneho vývoja pre systém Windows 10 Mobile, neznamená to, že Microsoft dal od smartfónov ruky úplne preč. Okrem prísľubu vydávania opravných a bezpečnostných aktualizácií si pre nás pripravil ešte jedno prekvapenie v podobe nástroja „Over-the-cable Updater“.

Ako napovedá už samotný názov, nástroj je určený na inštaláciu aktualizácií pre Windows smartfóny pomocou počítača. To môže prísť vhod napríklad v situácii, kedy sa vo vašom okolí nenachádza Wi-Fi, no máte počítač s internetovým pripojením pomocou kábla a svoj smartfón potrebujete aktualizovať. K počítaču stačí cez USB kábel pripojiť smartfón s aktivovaným režimom „V lietadle“, spustiť nástroj OTCUpdater.exe a nasledovať inštrukcie.

Prvotné informácie hovorili, že automaticky dochádza k stiahnutiu najnovšej dostupnej verzie, čím odpadá nutnosť postupne sa prebojovávať cez všetky veľké aktualizácie, no po vyskúšaní sa ukázalo, že to tak nie je. Funguje teda rovnako ako inštalácia aktualizácií cez službu Windows Update, teda čiastkovo. Výhodou však má byť to, že súčasne je možné aktualizovať hneď niekoľko smartfónov, čo môže byť zaujímavé pre firemné prostredie.

Rovnako tak platí, že aktualizačné balíčky sú sťahované priamo do počítača, kde zostávajú uložené. Totožnú aktualizáciu je tak možné nainštalovať na neobmedzený počet smartfónov, pričom k jej stiahnutiu dôjde len raz. Opäť ide o vec zaujímavú pre ľudí, ktorí spravujú väčší počet smartfónov. Je však až zarážajúce, že Microsoft s týmto nástrojom vyšiel na svetlo sveta až teraz, kedy jeho smartóny používa už len mizivý počet ľudí.

Náš tip
Ako reštartovať smartfón a obnoviť továrenské nastavenia | Návod

Kútik s aplikáciami

Zázrak sa nekoná…

V súvislosti so zverejnením tohto nástroja sa zo strany niektorých používateľov objavili tvrdenia, že aktualizovať sa dajú aj oficiálne nepodporované zariadenia, čo by predstavovalo skvelú správu napríklad pre majiteľov kúskov ako Lumia 640 a 640 XL. Z našich skúseností sa ale ukázalo, že toto tvrdenie sa zakladá na pravde len čiastočne, aspoň v prípade modelu Lumia 1020.

Aktualizácia z Windows Phone 8.1 na Windows 10 Mobile bola síce možná, no len na zostavu 10586.71. Na novšiu verziu sa následne nedalo dostať ani cez tento nástroj, ani  program Windows Insider, a dokonca ani cez službu Windows Update, kde sme dúfali aspoň v kumulatívnu aktualizáciu. Na to, že by sme smartfón bez oficiálnej podpory dostali na najnovšiu verziu Fall Creators Update môžeme teda, zdá sa, zabudnúť.

Zdroj: MSPU

26.10.2017

+