MojWindows

Už len tri týždne delia používateľov operačného systému Windows 10 od oficiálneho debutu dlhodobo pripravovanej platformy pre virtuálnu a rozšírenú realitu Windows Mixed Reality. Jej základy síce boli položené už v rámci aktualizácie Creators Update, no až s príchodom jej nástupcu, Fall Creators Update sa dočkáme reálneho využitia.

Okrem softvérového zastrešenia vydaním potrebných aplikácií a úprav v operačnom systéme sa čakalo ešte na dostupnosť príslušenstva vo forme špecializovaných headsetov. Tie majú na pulty obchodov doraziť po boku aktualizácie, teda 17. októbra a kúsok od spoločnosti Acer nie je výnimkou. Tento termín sa bude spoločnosť snažiť dodržať, no vzhľadom na komplexnosť logistiky pripúšťa, že môže dôjsť k miernemu sklzu v podobe niekoľkých dní.

Náš tip
Acer nám ukázal svoje okuliare pre virtuálnu a zmiešanú realitu Windows Mixed Reality

Napriek tomu, že ho počas roka vystavovala pri viacerých príležitostiach, nechýbal ani na dnešnej prezentácii v Brne, pričom to samozrejme malo svoje opodstatnenie. Základné špecifikácie sú známe už dlhodobo, no balenie, ktoré sa dostane do predaja, a teda ku koncovému používateľovi, prešlo drobnou, no veľmi vítanou zmenou.

Acer totiž správne vyhodnotil, že používateľom pre ovládanie nebude postačovať len gamepad pre konzolu Xbox One, či nebodaj klávesnica a myš. Plnohodnotný zážitok vo virtuálnej realite si jednoducho zaslúži kvalitné ovládače, s ktorými sa používateľ môže poriadne odviazať, a práve duo ovládačov bolo do balenia doplnené. Rovnako dobrým rozhodnutím bolo zabudovať všetky potrebné senzory priamo do headsetu, vďaka čomu sa používateľ nemusí trápiť so žiadnymi externými snímačmi.

Microsoft pred časom potvrdil, že platforma Windows Mixed Reality bude plne kompatibilná so zabehnutou platformou SteamVR. Aj vďaka tomuto kroku by mala mať dobrú štartovnú pozíciu, nakoľko dokáže osloviť hernú komunitu. Aby toho nebolo málo pridá ešte Minecraft a Halo, hry ktorým popularita rozhodne nechýba.

Technické parametre samotného headsetu sa nemenili, takže to, s čím sa pohrávali vývojári dorazí aj do rúk koncového používateľa (duo LCD panelov s rozlíšeniami 1440 x 1440). Značným prekvapením je však predajná cena, ktorá sa podľa prvotných vyjadrení zo strany Microsoftu mala pohybovať na úrovni 299 až 350 dolárov, vďaka čomu mala osloviť širší okruh používateľov a konkurovať tak pomerne rozšíreným headsetom HTC Vive, či Oculus Rift. Realita je ale taká, teda aspoň v prípade kúsku od Aceru, že headset sa bude predávať za cenu na úrovni 450 až 500€. Súčasťou balenie sú ale spomínané pohybové ovládače.

26.09.2017

+