MojWindows

O tom, že Microsoft plánuje plnohodnotný Windows 10 dostať na čipy architektúry ARM sme sa prvýkrát dozvedeli ešte koncom roka 2016 počas technologickej konferencie WinHEC. Vtedy Microsoft načrtol základnú myšlienku a dokonca aj prezentoval, ako systém beží na zariadení vybavenom procesorom Qualcomm Snapdragon 820.

Informácie neskôr doplnil o ďalšie detaily počas konferencie Build 2017, kedy formálne predstavil Windows 10 vo verzii optimalizovanej pre architektúru ARM, ako aj počas veľtrhu Computex 2017, kde bola prezentovaná aj trojica hardverových výrobcov, ktorí už usilovne pracovali na prvých zariadeniach s procesorom Snapdragon 835. Ako termín očakávanej dostupnosti bol opäť uvedený koniec roka 2017, čo zodpovedalo aj predošlým dohadom.

Situácia sa ale skomplikovala začiatkom júna, po tom, ako sa spoločnosť Intel v príspevku na oficiálnom blogu ostro ohradila proti emulácií svojej inštrukčnej sady, ku ktorej má v rámci projektu dochádzať bez predošlej dohody, pričom oznámila, že svoje patenty bude aktívne ochraňovať a nie je ochotná licencovať ich pre predmetný účel.

Windows 10 ARM 8

Vyjadrenie zo strany spoločnosti Qualcomm, ktorá je hlavným partnerom projektu Windows 10 na ARM, na seba nenechalo dlho čakať a nieslo sa sebaistom duchu. Napriek tomu sa objavili pochybnosti, či celý projekt nie je ohrozený, prípadne sa nedostane do značného časového sklzu.

Vo svetle najnovších informácií sa ale zdá, že obavy boli zbytočné. Spoločnosť Microsoft totiž pre portál MSPowerUser opakovane potvrdila, že prvé zariadenia s procesormi architektúry ARM a systémom Windows 10 budú na trhu dostupné ešte pred koncom tohto roka. Špekulácie o tom, že ich uvedenie bude kvôli problémom odložené, sa ukázali ako nepravdivé.

Hovorca spoločnosti prehlásil, že všetko napreduje podľa plánov tak, aby sa zariadenia na trh dostali ešte pred koncom roka, ako bolo ohlásené a Microsoft spolu s Qualcommom na prvých zariadeniach úzko spolupracujú s partnermi ako ASUS, HP a Lenovo.

Nie všetci z uvedených partnerov ale počítajú s uvedením zariadení pred koncom tohto roka. Spoločnosť Lenovo totiž uviedla, že jej zariadenie na trh nedorazí skôr ako začiatkom roka 2018, čo sú zároveň jej pôvodné plány. Dočkať by sme sa teda mali len zariadení z dielní spoločnosti HP a ASUS, tie však situáciu nekomentovali.

Náš tip
Microsoft vysvetlil, že Windows 10 pre ARM nedorazí na súčasné smartfóny

05.09.2017

+