MojWindows

Microsoft Edge, ktorý bol uvedený ako nástupca dovtedy predvoleného Internet Explorera, má za sebou už dva roky na trhu. Napriek tomu v oblasti rozšírení značne zaostáva za konkurenciou na čo upozorňujú samotní používatelia, u ktorých dostupnosť rozšírení patrí medzi žiadanú vec. Naďalej ale platí, že ich príchod pre Edge je veľmi pomalý. Treba povedať, že už ich samotné pridanie podpory pre rozšírenia, bolo značne oneskorené a používatelia sa jej dočkali až v príchodom aktualizácie Anniversary Update.

Prehliadač totiž z pohľadu Microsoftu tvorí, zdá sa, neoddeliteľnú súčasť operačného systému Windows 10, kvôli čomu sa nových verzií dočká vždy len v rámci veľkých aktualizácií, teda približne každých šesť mesiacov. Za túto skutočnosť je často kritizovaný a podľa zákulisných informácií Microsoft začal zvažovať, že by ho postavil do pozície aplikácie, ktorú by spravoval cez obchod Microsoft Store. Realizácie tejto myšlienky ale na seba zatiaľ necháva čakať, a zatiaľ čo konkurencia vydáva nové verzie prakticky na mesačnej báze, Edge sa stále pridŕža dvoch veľkých aktualizácií ročne.

Ani dva roky po svojom uvedení na trhu Edge nepatrí medzi príliš výrazné prehliadače. Podľa údajov štatistických firiem ako NetMarketShare, či StatCounter sa jeho podiel pohybuje niekde na úrovni 4 až 6%. Microsoft ale v polovici septembra 2017 uviedol, že prehliadač Microsoft Edge je aktívne používaný na 330 miliónoch zariadení mesačne, niekde tak zjavne dochádza k nepresnosti meraní.

Náš tip
Microsoft Edge prepnete do režimu celej obrazovky pomocou klávesovej skratky pre UWP aplikácie

Od príchodu aktualizácie Anniversary Update, ktorá znamenala príchod rozšírení, uplynul už niečo viac ako rok a Microsoft sa tak prostredníctvom svojho blogu rozhodol vyjadriť k situácii ohľadom rozšírení pre svoj prehliadač. Uvádza, že pravidelný, no pomalý nástup nových rozšírení je spôsobený zámerne nastaveným procesom a spadá do plánov spoločnosti o vytvorení kvalitného ekosystému doplnkov, ktorý umožňuje zachovať vysokú úroveň kvality. Rozšírenia, ktoré chcú byť pridané do obchodu Microsoft Store, totiž musia prejsť rozsiahlymi testami spoľahlivosti a výkonu.

Chceme, aby bol Microsoft Edge vašim obľúbeným prehliadačom s možnosťami, ktoré očakávate – rýchlosť, efektívnosť, spoľahlivosť a bezpečnosť. Zle napísané alebo dokonca škodlivé doplnky pre prehliadače naďalej zostávajú potencionálnym zdrojom ohrozenia pre súkromie, bezpečnosť, spoľahlivosť, ako aj celkový výkon. Chceme, aby si používatelia mohli byť istí, že doplnky pre Microsoft Edge pracujú tak, ako by mali. Kvôli tomu budeme naďalej vyhodnocovať každú žiadosť o zaradenie rozšírenia [do ponuky], aby sme zaručili, že používateľom prinesie žiadanú hodnotu a podporí naše ciele vytvoriť zdravý ekosystém.  

Náš tip
Režim čítania pre webové stránky sa v prehliadači Microsoft Edge dá vynútiť

Pomalý nástup nových rozšírení mal byť spôsobený aj tým, že zavedená platforma musela prejsť viacerými vylepšeniami, na ktoré sa vývojári z Microsoftu zameriavali. Ako príklad niektorých kľúčových oblastí uvádza podporu pre komunikáciu rozšírení s UWP aplikáciami, pridanie podpory pre prístup rozšírení k záložkám, vylepšenia pre aplikačné rozhranie, ako aj vylepšovanie základov platformy pre rozšírenia. Microsoft v príspevku na svojom blogu uvádza, že momentálne je dostupných už viac ako 70 rôznych rozšírení pre Microsoft Edge a tento počet bude naďalej rásť.

Zdroj: Microsoft

30.09.2017

+