MojWindows

Microsoft počas tohto týždňa na konferencii Ignite 2017 prezentoval viacero nadchádzajúcich noviniek pre svoje projektové portfólio. Nechýbala medzi nimi ani ukážka zmien, ktorými už čoskoro prejde cloudové úložisko OneDrive, masívne využívané predplatiteľmi služby Office 365.

Softvérový gigant plánuje v rámci webového prístupu zaviesť čistejšie a prehľadnejšie rozhranie a jednoznačný prehľad toho, aký obsah používateľ zo svojho účtu zdieľa s ostatnými ľuďmi. Za týmto účelom má byť pridaných niekoľko sekcií. Nové rozhranie taktiež zavedie upravený prehľad pre prácu s jednotlivými zložkami a súbormi v úložisku.

OneDrive bude okrem toho aktualizovaný o vylepšené možnosti pre zdieľanie obsahu jednak cez nástroje balíka Office, ale aj celkovo pre systémy Windows a Mac. Office nové rozhranie dostane v nadchádzajúcich mesiacoch a prostredníctvom neho bude možné využiť OneDrive na zdieľanie súborov s kontaktami alebo ľuďmi v rámci organizácie. Plánované vylepšenia majú postupom času doraziť aj na smartfóny, kde zavedú jednoduchý prehľad o zdielaných súboroch vrátane toho, kto k nim pristupoval.

Microsoft pre OneDrive okrem vylepšeného používateľského rozhrania a lepšieho zdieľania obsahu pripravuje aj niekoľko drobných zmien. Vo webovom rozhraní napríklad budú konečne zobrazované aj ZIP súbory a pribudne aj plná podpora pre súbory s DRM a IRM ochranou.

Po novom má taktiež platiť, že pokiaľ bude súbor otvorený cez webové rozhranie OneDrive, dôjde k jeho otvoreniu v režime pre úpravu a nie len čítanie. Zaujímavými novinkami je aj pridanie upozornení pre aplikáciu OneDrive, ktoré používateľa informujú o tom, že zdieľané sú nové súbory. Čerešničkou na torte bude spustenie funkcie Files Restore pre pokročilú zálohu súborov.

Microsoft navyše umožní súbory externe zdieľať aj bez nutnosti používať Microsoft účet. K takto zdieľaným súborom sa bude pristupovať na základe verifikačného kódu. Od októbra 2017 bude v rámci aktualizácie Fall Creators Update dostupná aj očakávaná funkcia Files On-Demand.

28.09.2017

+