MojWindows

13.9. Doplnené o nové informácie na základe prvých testovacích verzií z programu Xbox Insider. 

Podobne ako práce na aktualizácii Fall Creators Update pre počítače, tak aj práce na ďalšej veľkej aktualizácii pre konzolu Xbox One postupne napredujú. Hráči by sa mali záplavy nových funkcií dočkať už túto jeseň, približne v období, kedy sa do predaja dostane horúca novinka Xbox One X. Pre Microsoft sa preto vydanie novej aktualizácie stáva dôležitejším ako kedykoľvek predtým. Konkurencia je silná, zákazníci nároční, a preto musí do boja vyraziť zostra s poriadnymi zmenami.

Hoci sme oficiálne predstavenie nadchádzajúcej aktualizácie pre rodinu Xbox One ešte nevideli, predstavitelia Microsoftu medzičasom prezradili viacero informácií, z ktorých je možné celkom presne poskladať, čo bude jej obsahom. Treba však počítať s tým, že niekoľko prekvapení si ešte Microsoft v rukáve nechal.

Náš tip
Windows 10 Mobile – prehľad všetkých pripravovaných zmien a vylepšení z aktualizácie „feature2“

Fluent Design System

Asi najväčšou zmenou, ktorá ide bok po boku so systémom Windows 10 pre počítače a smartfóny, je prvotné uvedenie dizajnového jazyka Fluent Design System. S cieľom priniesť nový, moderný a responzívny vzhľad existujúcim produktom, aktualizácia prinesie nové prvky, pričom zachová aktuálny minimalistický prístup, kedy sú všetky potrebné funkcie na dosah a používateľ sa v rozhraní vie intuitívne orientovať.

xbox-one-fluent-design-concept

Microsoft už pred časom ukázal jeden z prvých konceptov toho, ako by to celé mohlo vyzerať. A hoci predmetný koncept ponúka praktický pohľad na pripravované úpravy, do finálnej verzie tu ešte môže nastať množstvo zmien.

Pred časom dokonca došlo k úprave rozhrania pre prvotné nastavenie konzoly, kde bolo zavedených niekoľko nových dizajnových prvkov. Zmenu rozhrania pri uvedení Xbox One X potvrdil aj Mike Ybarra v reakcii na otázku od jedného z fanúšikov.

xbox-one-oobe-s-language-wm-new

Darčekové nákupy

Jedným z najžiadanejších vylepšení, ktoré sa datuje ešte k spusteniu služby Xbox Live, je možnosť uskutočňovať takzvané darčekové nákupy cez Xbox Store. Hráči by tak mohli svojim priateľom jednoducho zakúpiť a darovať ľubovoľnú hru priamo z pohodlia svojej obývačky. To, že táto možnosť je skutočne v plánoch pre Xbox One potvrdil opäť Mike Ybarra cez sociálnu sieť Twitter.

Windows Store

Nový systém avatarov

Systém profilových postavičiek, takzvaných avatarov bol v časoch konzoly Xbox 360 dôležitou a využívanou funkciou, pomocou ktorej sa hráči od seba mohli odlíšiť v službe Xbox Live. Postupom času bol systém rozširovaný o nové možnosti a obsah, aby bol pre hráčov neustále zaujímavý, no s príchodom Xbox One akosi upadol do zabudnutia.

Microsoft ale nedávno ohlásil, že systém postavičiek zažije návrat vo veľkom štýle s novým systémom Avatar 2.0. Ten vývojári vytvorili úplne od základov na engine Unity. Hráčom ponúkne takmer neobmedzené možnosti tvorby svojej profilovej postavičky.

Okrem nových modelov, prináša pokročilejšie animácie a prepracovaný systém práce s oblečením, ktoré bude možné upravovať presne na mieru, či už pôjde o tvar, farbu alebo textúru. Microsoft navyše oslavuje rôznorodosť svojich fanúšikov a avatary tak budú môcť byť tehotné, hendikepované, jazdiť na skejtborde, alebo nosiť rôzne masky. Každý používateľ vďaka tomu bude schopný vytvoriť si avatara presne podľa seba.

https://www.youtube.com/watch?v=oBfB7kuk1lA

Spätná kompatibilita s hrami pre pôvodnú konzolu Xbox

Ešte počas tohtoročného herného veľtrhu E3 2017 bolo oznámené, že program spätnej kompatibility pre rodinu Xbox One bude v nadchádzajúcich mesiacoch rozšírený o podporu hier pre pôvodnú konzolu Xbox. Možnosť vychutnať si na Xbox One tituly vytvorené pre Xbox 360 sa medzi konzolovými nadšencami teší nemalej popularite. Microsoft preto pristúpil k ďalšiemu rozširovaniu o dnes už konzolové klasiky.

Od ohlásenia na E3 sa do obehu nedostalo príliš veľa informácií, no vieme, že fungovať to bude úplne rovnako ako v súčastnosti. Bude možné používať fyzické disky a pokiaľ budú mať hráči záujem, hry si budú môcť zakúpiť cez Xbox Store. Zatiaľ ale nie je známe, či dôjde k nejakému ich vylepšeniu po grafickej stránke. Doteraz bola ohlásená plánovaná dostupnosť dvoch hier – Fuzion Frenzy a Crimson Skies: High Road to Revenge.

Náš tip
Rozširovanie ponuky spätnej kompatibility pre Xbox One nie je len o technickej náročnosti

Xbox-Controller-Duke

Rozšírenie podpory pre USB príslušenstvo

Rozšírená má byť aj ponuka príslušenstva, ktoré je kompatibilné s konzolami rodiny Xbox One. Microsoft sa má zamerať hlavne na zariadenia pripojené prostredníctvom rozhrania USB. Dočkať by sme sa vďaka tomu mali širokej ponuky príslušenstva ako webové kamery, slúchadlá a mikrofóny. Bohužiaľ nebolo uvedené, kedy presne je rozšírenie podpory plánované, preto je možné, že sa ho tento rok ešte nedočkáme.

Hoci pre konzolu Xbox One je dostupných už viacero kúskov príslušenstva, vrátane volantov, tie musia byť vytvorené špecificky s ohľadom na pripojenie ku konzole. Po úprave systému by ale malo dôjsť k tomu, že aj bežné Plug and Play príslušenstvo by dokázalo fungovať bez problémov. Hráčom by vďaka tomu odpadla potreba kupovať špecifické príslušenstvo pre konzoly a používať by ho mohli  generické.

Náš tip
Nové príslušenstvo pre konzoly Xbox One – 8 TB externý disk Game Drive Hub a bizarný gamepad “The Duke”

Vylepšenie sekcie Community 

Microsoft zvolil aj nový prístup k návrhu sekcie Community s prihliadnutím na zjednodušenie možnosti ako sledovať množstvo herného obsahu. Doteraz bol prehľad aktivít zahltený množstvom herných videí a achievementov, čo pre priemerného hráča nemalo príliš veľký úžitok.

Ako súčasť pripravovaného redizajnu bude prehľad aktivít upravený tak, aby s využitím prispôsobiteľných dlaždíc dokázal zobrazovať viac relevantného obsahu v rámci jednej obrazovky. Celá sekcia Community sa má vďaka praktickému využitiu dostupného priestoru obrazovky stať lákavejšou súčasťou rozhrania. Naďalej budú dostupné rôzne filtre, pomocou ktorých si používateľ môže vybrať, ktorý obsah chce sledovať.

Xbox One FCU 3

Nová podoba pre rozhranie Xbox Guide

Pripravované sú aj výrazné zmeny pre rozhranie Xbox Guide, prostredníctvom ktorých sa vývojári snažia zlepšiť reakčnú dobu a plynulosť práce. Hoci rozhranie prešlo úpravami len nedávno, testovacie verzie z programu Xbox Insider poukazujú na to, že najväčšie zmeny ešte len prídu v rámci jesennej aktualizácie.

Z používateľského pohľadu bude v rámci redizajnu bočné menu presunuté do hornej časti rozhrania Xbox Guide, čím dôjde k rozšíreniu miesta pre zobrazenie obsahu. Okrem toho bude vylepšené správanie rozhranie s prihliadnutím na potrebu zdôrazniť kľúčové funkcie služby Xbox Live.

Xbox One FCU 2

Nová modulárna domáca obrazovka 

So zavedením Fluent Design System súvisí aj prepracovanie takzvanej domácej obrazovky konzoly Xbox One. Microsoft sa po rokoch odkloní od tradičných návrhov a s novou verziou domácej obrazovky sa zameria na možnosti pre individuálne prispôsobenie podľa používateľa.

To znamená, že práve používateľ si bude môcť domácu obrazovku „vyskladať“ podľa svojej chuti. Hry, priateľov, či rôzne funkcie bude možné pripnúť priamo na obrazovku a vytvoriť tak vlastné prostredie, ktoré združuje požadované informácie a možnosti.

Xbox One FCU

Šetrič obrazovky

Nadchádzajúca aktualizácia pre Xbox One do systému zavedie nový šetrič obrazovky, ktorý sa aktivuje pokiaľ sa konzola bude dlhšiu dobu nachádzať v štádiu nečinnosti. Momentálne to funguje tak, že po dlhšej dobe nečinnosti dôjde len k stmavnutiu obrazovky, no nová možnosť má za úlohu zabrániť prípadnému „vypáleniu“ obrazu a ďalšiemu poškodeniu, ktoré môže spôsobiť dlhodobé zobrazovanie statického obrazu.

Pokiaľ teda bude konzola dlhšie neaktívna, obrazovka začne zobrazovať nerušivé pohyblivé prvky, aby sa jednotlivé pixely neboli dlhodobo statické, čo má predísť možnému poškodeniu. V tomto stave bude systém taktiež zoskupovať všetky upozornenia do jedného centra, kde budú na používateľa čakať až do jeho návratu ku konzole. Zaberať budú približne polovicu obrazovky, aby používateľa dokázali zaujať, aj v prípade, že sa nachádza ďaleko od obrazovky.

Svetlá téma systémového rozhrania

Informácie o tom, že pre konzolu Xbox One je pripravovaná svetlá systémová téma sa objavujú už dlhšiu dobu, no len prednedávnom bolo konečne potvrdené, kedy sa jej dočkáme. Spolu s modulárnou hlavnou obrazovkou používatelia získajú nové možnosti ako si svoju konzolu môže prispôsobiť podľa svojich preferencií. Klasická čierna téma síce zostane aj po aktualizácii ako predvolená, no prechod na svetlú tému so sivými elementami bude otázkou len niekoľkých kliknutí.

Ďalšie drobné vylepšenia a úpravy

Ako obvykle, súčasťou veľkej aktualizácie pre Xbox One bude aj niekoľko menších vylepšení, ktoré však stoja za zmienku.

  • Vylepšené možnosti pre presun nainštalovaného obsahu – používatelia budú cez rozhranie môcť zvoliť viacero hier alebo aplikácií, ktoré si želajú presunúť medzi jednotlivými diskami. Doteraz totiž museli obsah vyberať postupne a ručne zvoliť kam má byť presunutý.
  • Zvýšený limit pre pripnutie aplikácií a obsahu – na hlavnú obrazovku a do rozhrania Xbox Guide bude po novom možné pripnúť až 40 rôznych prvkov, pričom ich veľkosť sa bude dynamicky prispôsobovať v závislosti od celkového počtu.
  • Streamovanie cez službu Mixer bude po novom podporovať aj Full HD rozlíšenie. Aktivované bude automaticky pokiaľ bude konzola pripojená k dostatočne rýchlej sieti.
  • Nový systém pre triedenie upozornení – s cieľom sprehľadniť informácie zobrazované vo forme upozornení dôjde k úprave systému ich triedenia do jednotlivých kategórií, čo uvoľní priestor v Centre Akcií.
  • Nahrávanie herných videí cez funkciu Game DVR bude pre Xbox One a Xbox One S podporovať Full HD rozlíšenie pri 30fps s možnosťou priameho ukladania na externý disk. V prípade konzoly Xbox One X pôjde o podporu rozlíšenia do 4K so 60fps.
Náš tip
Ako si cez externé disky rozšíriť kapacitu a urýchliť spúšťanie hier na konzole Xbox One
13.09.2017

+