MojWindows

Vývojári spoločnosti Mozilla už dlhú dobu poctivo pracujú na prelomovej verzii prehliadača Firefox, ktorá k používateľom dorazí už 14. novembra.

Firefox 57 alebo „Firefox Quantum“, ako pripravovanú verziu prehliadača označuje výrobca, nesie základnú myšlienku vytvoriť rýchlejšiu, priateľskejšiu a atraktívnejšiu verziu populárneho prehliadača. Firefox tak bude prekopaný od základov, cez rozhranie až po nové logo.

Jedným zo spôsobov ako chce Mozilla dosiahnuť dramatické zrýchlenie celého prehliadača je zapojenie optimalizovaného využívania viacerých jadier procesorov.

Prehliadač mal doteraz vo väčšine prípadov bežať na jednom jadre, no zavedenie nových prístupov pre využívanie viacjadrových procesorov má byť cestou k úspechu. Ďalej majú k zrýchleniu prispieť aj nový CSS engine postavený na jazyku Rust, či zavedenie súčasného spracovávania úloh.

Efektívnejší má byť aj proces pre správu otvorených kariet, kedy prioritu dostane aktívne používaná karta, ktorá bude vo všetkých ohľadom uprednostnená pred kartami bežiacimi na pozadí. Mozilla uvádza, že Firefox tak často beží rýchlejšie ako konkurenčný prehliadač Chrome a zároveň si ukrojí o 30 % menej pamäte.

Čo presne si však máme predstaviť pod kvantifikátorom „často“ je otázne, no aspoň akú-takú predstavu ponúka zverejnené video. Mozilla ale konkrétne uviedla, že v porovnaní s verziou Firefoxu 52 má byť Firefox Quantum až dvakrát rýchlejší.

https://www.youtube.com/watch?v=YIywpvHewc0f

Okrem celkovej optimalizácie prehliadač dostane aj nový, minimalistický šat, aby pôsobil modernejšie a zároveň sa rovnako jednoducho používal na dotykovej obrazovke, ako aj pri práci s myšou. Príkladom je automatická úprava veľkosti prvkov ponúk v závislosti od toho, či používateľ kliká myšou alebo prstom na obrazovku.

Pripravovaných zmien je skutočne veľa. Okrem iného pôjde o adresný riadok presunutý na stred prehliadača, či odstránenie vyhľadávacieho poľa.

Firefox vo verzii 57 vychádza 14. novembra, dovtedy je prístupná beta verzia, kde si používatelia môžu vyskúšať novinky.

29.09.2017

+