MojWindows

Microsoft sa počas tohto roka pustil do viacerých úprav operačného systému Windows 10 s ohľadom na súkromie používateľov. Po predošlej vlne kritiky zredukoval s vydaním aktualizácie Creators Update množstvo zbieraných telemetrických dát, čo neskôr nasledovalo zverejnenie informácií o tom, aké konkrétne dáta sú zbierané v rámci rôznych úrovní nastavenej diagnostiky. Vo svojom snažení reagovať na ďalšie požiadavky používateľov softvérový gigant ale naďalej pokračuje aj pri príprave nadchádzajúcej aktualizácie Fall Creators Update, ktorá bude vydaná 17. októbra.

Novinkou je zobrazovanie podrobného prehlásenia o súkromí a správe dát, ktoré sa bude zobrazovať počas nastavenia systému. Nakoľko si vývojári uvedomujú, že väčšina ľudí podobne rozsiahle texty preskakuje, pripravili aj kratšiu verziu. Používateľ si pre jednotlivé nastavenia bude môcť zobraziť základné informácie, aby získal lepší prehľad aj v prípade, že obsiahle prehlásenie preskočí. Pri každej sekcii nastavenia súkromia totiž bude môcť kliknúť na tlačidlo „zobraziť viac“, čím získa aspoň základné informácie.

Náš tip
71% používateľov Windows 10 Creators Update zdieľa úplné diagnostické dáta, viete ako ste na tom Vy?

Dôležitou zmenou je taktiež pridanie systémových upozornení, ktoré pri inštalácii aplikácií z obchodu Windows Store používateľovi zhrnú, aké prístupové práva daná aplikácia získa. V súčasnosti je podobné upozornenie zobrazované napríklad pri navigačných aplikáciách, ktoré vyžadujú prístup ku geografickej polohe zariadenia. To však bude s príchodom Fall Creators Update značne rozšírené a používateľ tak bude vedieť, či aplikácia požaduje prístup k mikrofónu, webkamere, kontaktom, kalendáru a podobne. Upozornenia sa ale zobrazia len pre aplikácie, ktoré používateľ bude inštalovať po tom, ako si nainštaluje aktualizáciu Fall Creators Update. Prehľad o tom, k akým funkciám majú už nainštalované aplikácie však môže získať cez systémové nastavenia.

Náš tip
Staršie verzie Windows 10 začínajú používateľov upozorňovať na kontrolu nastavení súkromia
13.09.2017

+