MojWindows

Bezpečnostná spoločnosť ESET počas tohto týždňa na trh uviedla novú verziu svojich softvérových riešení pre domácnosti. Ako súčasť Edície 2018 pribudol nový produkt ESET Internet Security, ktorý nahrádza doteraz používaný ESET Smart Security. Dalo by sa teda povedať, že došlo k prostému premenovaniu, no doterajší názov Smart Security zostáva zachovaný pre prémiové riešenie Eset Smart Security Premium. Zmenou označenia teda prechádza len štandardné riešenie.

Portfólio riešení pre domácich zákazníkov s operačným systémom Windows preto po novom obsahuje produkty ESET NOD32 Antivirus, ESET Internet Security a ESET Smart Security Premium. Všetky sú vytvorené tak, aby si zachovali minimálne nároky na systém, silnú detekciu s nízkym počtom falošných poplachov a jednoduchosť používania.

Produkty spoločnosti ESET sa dočkali viacerých zaujímavých noviniek, či ide o komplexnú ochranu závadzacieho systému základných dosiek s názvom UEFI (nástupca BIOSu) alebo vylepšené monitorovanie domácej siete, či pokročilú ochranu proti čoraz rozšírenejším vydieračským vírusom.

Funkcia s názvom Kontrola UEFI je aktívna ešte pred samotným spustením Windowsu, vďaka čomu dokáže kontrolovať hrozby v zavádzači UEFI, ktoré by inak bolo zložité identifikovať. Útočníci totiž dokážu vytvoriť škodlivý kód spustiteľný cez UEFI ešte predtým, než sa naštartuje bežné bezpečnostné riešenie a samotný operačný systém.

Útočník dokáže sledovať dáta, vytvárať skryté úložiská, spúšťať externý operačný systém a vykonávať ďalšiu neželanú činnosť. Zariadenie používateľa je vďaka novej funkcii chránené ešte pred tým, ako sa spustí samotný operačný systém.

Zdokonalená funkcia Monitoring domácej siete používateľovi poskytuje prehľad o tom, ktoré zariadenia sa pripájajú do jeho siete. Router a zariadenia k nemu pripojené testuje na prípadné zraniteľnosti a ponúka jedným klikom prístupné rady, ako riešiť nájdené problémy.

ESET značne vylepšil aj ochranu pred ransomwarom, teda škodlivým kódom, ktorý zablokuje obsah zariadenia a za jeho odblokovanie požaduje výkupné. Funkcionalita sleduje správanie aplikácií a procesov, ktoré sa snažia zmeniť dáta používateľa. Ak je správanie vyhodnotené ako podozrivé, proces je pozastavený a používateľ informovaný. Následne buď zmenu povolí alebo trvalo zablokuje.

21.09.2017

+