MojWindows

Hoci sa to väčšine ľudí môže zdať bláznivé, stále sa nájdu fanúšikovia, ktorí chcú Windows smartfóny a predstavenie každej novinky vítajú s nadšením. Mnohých preto potešilo, keď spoločnosť TCL Communication oznámila, že do predaja v rámci európskych trhov uvedie Alcatel IDOL 4 Pro. No jeho príchod medzi fanúšikov nebol úplne hladký a sprevádzali ho viaceré problémy, ktoré navyše zhoršovala neistá budúcnosť systému Windows 10 Mobile.

Majitelia tejto „novinky“ si totiž veľmi rýchlo všimli, že hoci je aktualizácia Creators Update dostupná už dlhšiu dobu, ich Alcatel IDOL 4 Pro ju akosi nevie nájsť. Microsoft informoval, že so spoločnosťou TCL Communication úzko spolupracuje na vyriešení tejto situácie, no medzičasom je jediným spôsobom, ako sa k aktualizácii dopracovať program Windows Insider. A s týmto súvisel ďalší problém, ktorý je aktuálne už našťastie vyriešený.

Náš tip
Čo vlastne prináša Windows 10 Creators Update pre podporované smartfóny?

Windows Device Recovery Tool bez inštalačných súborov pre Alcatel IDOL 4 Pro

Verzie operačného systému, ktoré je možné stiahnuť cez program Windows Insider totiž nie sú určené na bežnú distribúciu ku koncovým používateľov, nakoľko môžu obsahovať viacero chýb. Celý program totiž vychádza z toho, že jeho členovia dobrovoľne testujú ranné verzie softvéru a počítajú s tým, že môžu naraziť na menšie, ale aj  vážnejšie problémy. Hoci vo väčšine prípadov skutočne nejde o extrémne chyby, kvôli ktorým by sa smartfón napríklad nedal používať, riziko tu stále je.

Pokiaľ používateľ teda náhodou narazí na chybu, ktorá mu prekáža, obvykle pristúpi k tomu, že systém vo svojom smartfóne preinštaluje na stabilnú, oficiálne distribuovanú verziu. Microsoft za týmto účelom vytvoril jednoduchú aplikáciu Windows Device Recovery Tool, cez ktorú je možné systém svojpomocne preinštalovať. V prípade smartfónu Alcatel IDOL 4 Pro však mali používatelia smolu. Hoci sa smartfón veselo oficiálne predával, aplikácia neobsahovala potrebné inštalačné súbory. Ak sa teda dostali do problémov, museli sa obrátiť na servis.

Kvôli tomu Microsoft majiteľom tohto smartfónu ani neodporúčal, aby sa zapájali do programu Windows Insider. Aplikácia Windows Device Recovery Tool však bola pred pár dňami konečne aktualizovaná na verziu 3.12.24302, ktorá obsahuje potrebné inštalačné súbory a testovanie pripravovaných verzií Windows 10 Mobile, ako aj inštalácia Creators Update cez program Windows Insider tak už nie sú prehnane nebezpečné.

Náš tip
Ako reštartovať smartfón a obnoviť továrenské nastavenia

Alcatel Idol 4 Pro

Sprístupnenie Creators Update stále otázne

Táto situácia je dobrou správou aj pre samotného výrobcu, ktorý ukázal, že svojim zákazníkom sa snaží zabezpečiť potrebnú podporu. Ostáva len dúfať, že rovnakým spôsobom pristúpi aj k aktualizácii Creators Update, a jej sprístupnenie klasickým spôsobom cez službu Windows Update je len otázkou času.

Alcatel IDOL 4 Pro však celkovo na trhu nemá príliš dobrú pozíciu, ktorej rozhodne nepomohlo celkové postavenie platformy Windows 10 Mobile. Realita je totiž taká, že zatiaľ čo v Európe sa tento smartfón predáva za odporúčanú cenu 549,99€, americký Microsoft Store, ako aj Amazon ho pod iným názvom, no v rovnakej konfigurácii, predávajú za 199 až 250 dolárov, čo je priepastný rozdiel. Je tak otázne, koľko fanúšikov si vlastne tento smartfón v Európe zakúpilo, a či nás nečaká ďalšie dramatické zlacňovanie ako to bolo napríklad v prípade Lumií alebo smartfónu Acer Liquid Jade Primo.

Alcatel Idol 4 Pro (3 of 5)

06.09.2017

+