MojWindows

Spoločnosť HP predstavila ďalší počítač vo forme batohu, ktorý je určený pre virtuálnu realitu. Tentokrát ale novinka s názvom Z VR Backpack nie je určená pre hráčov, no slúžiť má ako nositeľná pracovná stanica pre zábavné parky, showroomy, realitné kancelárie a všeobecne akýkoľvek biznis, kde má opodstatnenie virtuálna realita. Neobmedzené príležitostí na komerčné využitie virtuálnej reality tak majú firmy v oblastiach dizajnu produktov, architektúry, zdravotníctva, záchranných služieb, automobilizmu a zábavy.

Batoh je navrhnutý s maximálnym dôrazom na výpočtový výkon, aby pri virtuálnej prehliadke niektorého z produktov zákazníka náhodou nerušilo slabé grafické spracovania alebo trhanie obrazu. V porovnaní s kúskom Omen X Compact Desktop, ktorý je určený pre hráčov, tu preto nájdeme podstatne výkonnejšie komponenty.

hp_z_vr_backpack_used_by_product_designers

Hoci obidva batohy využívajú procesor Intel Core i7 (Kaby Lake), Z VR Backpack je napakovaný grafickou kartou Nvidia Quadro P5200 GPU, zatiaľčo hráčsky Omen X Compact Desktop obsahuje kartu Nvidia GeForce GTX 1080. Osadiť je taktiež možné až 32 GB operačnej pamäte. Z použitia takto výkonných komponentov jasne vychádza to, že nepôjde o celkom lacný špás. HP uvádza, že Z VR Backpack by mal byť dostupný od novembra s cenami od 3299 dolárov. K dispozícii bude aj dokovacie riešenie, ku ktorému sa batoh pripojí, čím sa z neho stane takmer tradičný stolový počítač.

HP Z VR Backpack_Bundle_Snowboard

Hoci virtuálna realita sa primárne skloňuje v súvislosti s herným segmentom, výrobcovia ako HP si pomaly uvedomujú, že svoje využitie môže nájsť aj v prostredí rôznych firiem. Ako niekoľko možných využití HP uvádza poskytovanie bezpečného a účinného simulovaného tréningu v nebezpečných prostrediach, lekárskeho tréningu alebo prác s ťažkými/veľkými zariadeniami.

HP Z VR Backpack used for training

S cieľom dostať virtuálnu realitu bližšie k firmám, HP taktiež plánuje otvoriť 13 centier, ktoré boli navrhnuté na poskytovanie pohlcujúceho zážitku využívajúceho HP VR technológie zákazníkom. Zároveň tu bude poskytovať aj poradenstvo, ako najlepšie zapojiť VR zariadenia do svojho podnikania s cieľom zefektívniť pracovné procesy. Ešte tento rok otvorí centrá v Palo Alto, Houstone, Boise, Fort Collins, Štokholme, Londýne, Paríži, Barcelone, Boeblingene, Pekingu, Sydney, Tokiu a Singapure.

03.08.2017

+