MojWindows

Dnes uplynulo už 23 rokov odkedy spoločnosť Microsoft na trh uviedla svoj operačný systém Windows 95. Odštartovala tak revolúciu technologického sveta, akú nikto nečakal.

V žiadnom prípade nešlo o prvú verziu operačného systému Windows a domáce počítače boli na trhu už niekoľko rokov, no práve Windows 95 mal vplyv aký dovtedy nemal žiaden iný produkt. Okrem samotného technologického pokroku a faktu, že priniesol črty, ktoré definujú operačné systémy Windows až dodnes, sa stal aj kultovým fenoménom.

Do dnešného dňa s ním experimentuje množstvo fanúšikov, ktorí nemajú problém rozbehať ho na konzole Xbox One, hodinkách Apple Watch, iPone 7, či dokonca Nintende 3DS.

Náš tip
Spomienka na Windows 95, takto by na ňom vyzerala aplikácia Instagram

win95

S jeho uvedením na trh totiž Microsoft rozpútal obrovskú marketingovú kampaň, do ktorej prizval aj hviezdy populárneho sitkomu Priatelia – Matthewa Perryho a Jennifer Aniston, ktorí hrali v takmer hodinovom inštruktážnom videu k Windowsu 95.

Okrem toho budova Empire State Building bola vysvietená vo farbách Microsoftu a kapela Rolling Stones zinkasovala poriadne mastnú sumu za to, že Microsoft mohol v reklame použiť ich pieseň Start me Up. Celkovo Microsoft údajne investoval do reklamy okolo Windowsu 95 až 300 miliónov dolárov.

No Windows 95 nebol len o pozlátku a reklame. Bol ústredným momentom v histórii Microsoftu ale aj osobných počítačov. Okrem toho, že priniesol dnes už samozrejmé menu Štart, ktoré sa stalo tak populárnym prvkom systému Windows, že jeho odstránenie vo Windowse 8 vyvolalo masovú nevôľu zo strany užívateľov, išlo zároveň o prvý 32 bitový operačný systém pre bežné osobné počítače.

Náš tip
Microsoft opravil chybu, ktorá tu bola od čias Windows 95

Softvér bol poriadnym skokom vpred po stránke užívateľského rozhrania aj grafického dizajnu a funkcionality. Okrem toho Microsoft priniesol užívateľom aj aplikáciu Internet Explorer, ktorá sa pre mnohých stala ich prvým webovým prehliadačom. Práve vďaka nemu mohli užívatelia počítač využívať ako bezodný zdroj informácii, komunikačný nástroj, či zdroj zábavy.

Internet Explorer bol pritom prezentovaný len pár dní pred uvedením Windows 95. Prekvapením môže byť, že toho času nešlo o priamu súčasť systému, ale o doplnok inštalovaný v rámci plateného rozširujúceho balíka.

ie5

Jeho vydanie si Microsoft navyše nemohol načasovať lepšie. Nie len, že sa osobné počítače stávali cenovo dostupnejšími ale aj samotní užívatelia si začali uvedomovať, že počítače sú o niečom viac ako len o práci s tabuľkami.

Predaje osobných počítačov zažívali rozkvet a aj práve vďaka tomu sa Microsoft na čele s Billom Gatesom poriadne vyšvihol. V roku 1998 sa totiž stal najväčšou svetovou spoločnosťou pričom nasledujúci rok dosahovala trhová hodnota spoločnosti 613 miliárd dolárov.

Napriek tomu, že testovanie pripravovaných verzií Windows sa dostalo do povedomia používateľov viac-menej až s predstavením programu Windows Insider, neznamená to, že niečo podobné nefungovalo omnoho skorej. Zostava 347 operačného systému Windows 95, ktorá niesla prívlastok Final Beta Release, bola na vyskúšanie odoslaná približne 50-tisíc testerom.

windows-95

Microsoft sa v súvislosti s Windows 95 nedávno pochválil zaujímavosťou, ku ktorej musel pristúpiť v rámci optimalizácie svojho systému. V raných verziách totiž systém zobrazoval čas aj v sekundách, no keď sa dostal k používateľom sekundová časť už chýbala. Vysvetlenie prečo to tak bolo priniesol na blogu jeden z vývojárov.

Technologický svet je dnes oproti roku 1995 mnohonásobne väčší, Windows 95 so 40 miliónmi kusov predaných počas prvého roka oslavoval obrovsky úspech, no Microsoft aktuálne plánuje svoj najnovší počin – Windows 10 dostať až na miliardu zariadení. Je to až takmer neuveriteľné, ako sa technologický svet rozrástol za dve desaťročia.

Pripomeňme, že kým v roku 1995 ste mohli celý operačný systém nainštalovať prostredníctvom 13 diskiet s kapacitou 1,68 MB, dnes dosahuje veľkosť inštalačného obrazu pre Windows 10 celé 4 GB.

Náš tip
Tínedžeri reagujú na Windows 95 | Video

 

Obrovskú a poriadne neštandardnú poctu legende, akou je Windows 95, zložil pred pár dňami vývojár Felix Rieseberg. Celý operačný systém upravil a vydal ako samostatnú aplikáciu, ktorú je možné jednoduchým spôsobom nainštalovať na zariadenia so systémami Windows, Mac aj Linux. Vďaka tomuto bláznivému projektu si tak pri dnešnom výročí môžete zaspomínať aj aktívnym spôsobom.

24.08.2018

+