MojWindows

Ponuka bezplatného prechodu na operačný systém Windows 10, ktorá bola pre používateľov Windows 7 a 8.1 dostupná počas prvého roka od jeho uvedenia, so sebou priniesla aj nemalé problémy. Množstvo používateľov sa na ňu totiž sťažovalo a zdalo sa im, že im prechod na Windows 10 doslova núti proti ich vôli. Problematický bol mechanizmus, ktorý Microsoft zvolil pre pomocný nástroj s názvom „Získajte Windows 10“.

Ten v rámci systému z času na čas zobrazoval upozornenia na dostupnosť a plánovanú inštaláciu, a pokiaľ ich používateľ zrušil tradičným kliknutím na červený „krížik“, neznamenalo to automaticky, že naplánovaná inštalácia bola zrušená. Inštaláciu totiž bolo nutné zrušiť pomocou odkazu, ktorý bol umiestnený vedľa tlačidiel pre okamžitú inštaláciu a ručné zvolenie termínu inštalácie. Neskôr, po vlne ostrej kritiky došlo k upraveniu nástroja a odmietnutie prechodu na Windows 10 tak bolo podstatne priamočiarejšie. To však nebolo všetko, čo pri ponuke inovácie na Windows 10 používateľom dvíhalo žlč.

Náš tip
Windows 7 a 8.1 sa konečne zbavili aplikácie “Získajte Windows 10”

getwindows10

V súvislosti s inováciami na Windows 10 ale dochádzalo k situáciám, kedy v niektorých prípadoch systém stiahol potrebné inštalačné súbory ešte predtým, ako používateľ so samotným prechodom súhlasil. Používatelia, ktorí mali povolené získanie automatických aktualizácií pre Windows 7 a 8.1, tak na disku nachádzali inštalačné súbory v objeme 3,5 až 6 GB, ktorých stiahnutie ale explicitne neautorizovali. Systém sa týmto spôsobom pripravoval na Windows 10 sťahovaním súborov, ktoré bude potrebovať, ak sa následne používateľ rozhodne na nový systém inovovať.

Toto správanie bolo problematické, keďže používatelia od svojho systému nemali dôvod očakávať sťahovanie dát v takomto objeme. Kvôli tomu to prirodzene vyvolalo značnú vlnu nevôle. Celé to dokonca vyústilo do situácie, kedy sa nemecké spotrebiteľské združenie Verbraucherzentrale Baden-Württemberg z dôvodu nevyžiadaného sťahovania dát rozhodlo podniknúť právne kroky. K tomu došlo ešte začiatkom roka 2016, no až počas tohto týždňa bolo medializované rozuzleniu celého sporu.

gwx

Nemecké zastúpenie spoločnosti Microsoft dobrovoľne súhlasilo do budúcnosti odstaviť podobné správanie v rámci svojich systémov. Podľa vyjadrenia spotrebiteľského združenia Verbraucherzentrale Baden-Württemberg to znamená, že „Microsoft je povinný vyhnúť sa sťahovaniu inštalačných dát pre nové operačné systémy na pevný disk používateľa bez jeho explicitného povolenia“. Na základe tejto dohody prípad po rokoch ťahaníc nakoniec ani nepôjde pred súd.

Platnosť ponuky na bezplatnú inováciu na Windows 10 už samozrejme dávno skončila a prípadný záujemcovia o novinku teraz musia siahnuť do peňaženky. Reálny dopad tejto dohody je tak prinajmenšom otázny. Vyzerá to totiž tak, že sa týka niečoho, čo je už aj tak dávno vecou minulosti. Ponuka už dávno neplatí a nový systém sa nechystá. Spoločnosť Microsoft, ktorá by mohla do veci vniesť trochu svetla zatiaľ situáciu nekomentovala.

V prípade ďalšieho vývoja budeme článok aktualizovať.

Zdroj: ZDnet

26.08.2017

+