MojWindows

Aktualizácia Fall Creators Update do systému Windows 10 konečne prinesie dlho očakávanú funkciu, pomocou ktorej bude možné prenášať rozpracované dokumenty a otvorené webové stránky zo smartfónu priamo na počítač. Funkcia je integrovaná priamo do operačného systému a potrebné prepojenie so smartfónom prebieha cez systémové nastavenia v sekcii „Phone“.

Na strane smartfónu potrebné veci spravuje aplikácia s názvom „Microsoft Apps“, ktorá vyžaduje aby obidva zariadenia používali rovnaký Microsoft účet, prostredníctvom ktorého vlastne synchronizácia prebieha. Hlavná myšlienka je asi taká, že používateľ si napríklad počas cesty v autobuse narýchlo napíše niekoľko základných myšlienok, prípadne časť textu alebo si vyhľadá potrebné zdroje a tie následne odošle na svoj počítač, kde sa môže práci okamžite a plnohodnotne venovať.

Phone

K dispozícii je aj možnosť webovú stránku na počítač odoslať pre neskoršie otvorenie. V tomto prípade nedôjde po odoslaní k automatickému otvoreniu prehliadača, ale namiesto toho sa v Centre Akcií zobrazí upozornenie. Až po kliknutí naň sa stránka otvorí.

Novinka zatiaľ funguje len so smartfónmi operačných systémov Android a iOS, pričom momentálne umožňuje zdieľať len webové stránky. Plánované je ale rozšírenie o ďalšie možnosti. Dočkať by sme sa tak mali možnosti prenášať dokumenty, ako aj kopírovať a zdieľať obsah cez univerzálnu schránku, ktorú Microsoft prezentoval počas konferencie Build 2017. Rovnako ako funkcia Timeline sa ale do systému nakoniec nedostane ako súčasť aktualizácie Fall Creators Update. Jej pridanie bolo odložené na neskôr. O tom, že Microsoft plánuje niečo podobné sa pritom hovorilo už v súvislosti s aktualizáciou „Redstone 2“, dnešnou Creators Update.

Phone 2

Či bude týmto spôsobom možné prenášať obsah aj zo systému Windows 10 Mobile zatiaľ nie je známe. Ide však primárne o plány užšie so systémom Windows 10 prepojiť smartfóny, ktoré majú na trhu dominantné postavenie. Microsoft preto v prvej fáze útočí na miliardy zariadení so systémom Android, následne sa presunie na iOS, a až potom sa uvidí, či sa zameria aj na vlastnú platformu.

01.08.2017

+