MojWindows

Po vlne kritiky prešiel Windows 10 s vydaním aktualizácie Creators Update viacerými zmenami v oblasti súkromia používateľov a ochrany ich osobných údajov. Jednak došlo k zníženiu objemu dát, ktoré systém zbiera za účelom diagnostiky a ďalšieho vylepšovania, no používatelia získali lepší prehľad o tom, aké dáta sú vlastne zbierané.

Microsoft dokonca pristúpil k tomu, že používateľov pred inštaláciou Creators Update vyzval, aby si skontrolovali svoje nastavenia sekcie „Ochrana osobných údajov“. Windows 10 v tejto oblasti totiž ponúka pomerne rozsiahle možnosti pre správu toho, aké dáta sú zdieľané. Stále to ale vyzerá tak, že väčšina používateľov ani nevie, o tom, že tieto nastavenia môže upravovať a často je kvôli tomu zbytočne útočná.

71% používateľov Windows 10 Creators Update zdieľa úplné diagnostické dáta

Napriek tomu, že väčšina používateľov si svoje súkromie nesmierne váži, Microsoft sa na oficiálnom blogu pochválil tým, že prevažná väčšina používateľov Windows 10 Creators Update, až 71%, má pri diagnostických dátach zvolenú možnosť „Úplné“. Toto číslo ale bude pravdepodobne trošku skreslené kvôli tomu, že používatelia takzvaných Insider zostáv nemajú možnosť nastavenie zmeniť. Taktiež opäť platí to, že značná časť používateľov ani nevie, že niečo podobné sa dá upravovať.

Pripomeňme, že základná úroveň diagnostických dát a údajov o používaní je charakterizovaná nasledovne: „Základná úroveň zbiera obmedzené množstvo informácií, ktoré sú kritické pre porozumenie zariadeniu a jeho konfigurácii vrátane: základných informácií o zariadení, informácií týkajúcich sa kvality a informácií týkajúcich sa kompatibility aplikácií a Windows Store.“ 

Možnosť „Úplné“ zahŕňa podstatne väčšie množstva dát, pomocou ktorých je možné jednoduchým a rýchlym spôsobom identifikovať a vyriešiť problémy a odstrániť ich príčiny. Taktiež má ísť o dáta zbierané  za účelom budúceho vylepšovania operačného systému.

Používateľ tu odosiela aj informácie o používaní aplikácií, prehliadačov, systémových funkcií a údajov o písaní rukou a zadávaní vstupov cez klávesnicu (nie sú zbierané konkrétne vstupy, či história prehliadania, ale spôsob akým používateľ pracuje s aplikáciami). Vďaka tomu je možné zostaviť celkom podrobný prehľad o tom, aká oblasť systému je aktívne používaná, a kde sa teda oplatí zamerať ďalší vývoj. A hoci pre Microsoft ide o nesmierne dôležité informácie, nie každému to musí vyhovovať. Aj preto je dobré vedieť, že nastavenia sa dajú upraviť.

Privacy-2

Sekcia Ochrana osobných údajov vo Windows 10

Pokiaľ si chcete overiť, prípadne zmeniť nastavenia diagnostických údajov vo svojom systéme, prejdite do sekcie „Ochrana osobných údajov“ a zvoľte možnosť „Pripomienky a diagnostika“, kde nájdete príslušnú ponuku. A keď už ste tu, preklikajte si rovno aj ostatné položky sekcie „Ochrana osobných údajov“, aby ste získali lepší prehľad o tom, aké informácie zdieľate.

Diagnostika

Webové rozhranie Ochrana vašich osobných údajov

Ochrana osobných údajov je veľmi citlivou témou, ktorej venujú pozornosť aj rôzne kontrolné inštitúcie, či v rámci EÚ alebo mimo nej. Microsoft bol dlhodobo kritizovaný, a preto pristúpil k viacerým vylepšeniam aj mimo operačného systému Windows 10. Konkrétne začiatkom roka bolo webové rozhranie pre „Konto Microsoft“ (Microsoft Account) rozšírené o podrobnú sekciu „Ochrana vašich osobných údajov“, kde sa nachádza viacero zaujímavých prehľadov. Pokiaľ teda niekde „Konto Microsoft“ používate, prejdite si aj spomínaný prehľad.

Náš tip
GDPR – Nové európske pravidlá o ochrane osobných údajov sa dotknú aj elektronických obchodov

Webové rozhranie Sukromie

Zdroj: Microsoft

10.08.2017

+