MojWindows

Budúcnosť mobilnej platformy Windows 10 Mobile je populárnou a často skloňovanou témou, či už medzi fanúšikmi alebo kritikmi poriadne dlhú dobu. Karty nedávno zamiešal Microsoft tým, že vývoj presunul do vetvy „feature2“, čím vôbec po prvýkrát od uvedenia Windows 10 došlo k oddeleniu vývoja mobilnej a PC platformy. Išlo o krok, ktorý zdvihol nejedno obočie, no hlavným problémom je to, že chýbajú oficiálne vyjadrenia k tomu, čo sa vlastne deje.

Microsoft na margo situácie síce uviedol, že ide o dôsledok prebiehajúcich prác na systémovom jadre OneCore, počas toho, ako dochádza k vývoju nových vylepšení pre Windows 10 Mobile. Ako však plynuli mesiace, žiadne významné novinky nedorazili. Po tlaku zo strany používateľov neskôr Microsoft informoval, že presunutie vývoja z vetvy „feature2“ nie je plánované, no opäť bez ďalších vysvetlení. Napriek tomu, že z pohľadu Microsoftu vraj nemalo ísť o významnú zmenu, dôveryhodné zdroje portálu WindowsCentral uvádzajú úplne iný príbeh.

Microsoft oddelil vývoj Windows 10 Mobile od zvyšku ekosystému Windows 10 pretože, nie je pre budúce plány jeho mobilnej platformy potrebný. Interné zdroje zo spoločnosti uvádzajú, že ďalšie mobilné zariadenie bude z pohľadu softvérového zázemia využívať systém označovaný ako „Andromeda OS“. Z praktického hľadiska má ísť o Windows vytvorený tak, aby bol dostatočne prispôsobiteľný na to, aby dokázal bežať na zariadení ľubovoľného typu, čo je vlastne dôvod, prečo samostatný vývoj Windows 10 Mobile už viac nie je opodstatnený. Na prvý pohľad sa to síce môže javiť ako dobrá vec, nakoľko systém bude zjednotený, no má to jeden obrovský háčik – súčasné smartfóny ho nedostanú.

Náš tip
Windows 10 Mobile – prehľad všetkých pripravovaných zmien a vylepšení z aktualizácie „feature2“

HP Elite x3 2

Aký zmysel má vlastne vývojárska vetva „feature2“ ?

Portál WindowCentral ďalej s odvolaním sa na svoje zdroje vysvetľuje, za akým účelom bola vlastne vytvorená vetva „feature2“. Tá slúži na ďalšie udržovanie podpory pre niečo, čo Microsoft v dokumentácii označuje ako „staršie ARM chipsety“, reálne ide o súčasne podporované smartfóny. Hlavnou úlohou je naďalej vyvíjať a distribuovať opravy chýb, bezpečnostné záplaty a podnikovo orientované funkcie počas nadchádzajúcich 18 mesiacov. Do systému bude aj spätne implementovať aplikačné rozhrania pre platformu UWP, ktoré budú súčasťou vývoja Windows 10 pre PC v aktualizáciách Redstone 3 (Fall Creators Update) a Redstone 4.

Spôsobené je to tým, že vetva „feature2“ v sebe reálne skrýva aktualizáciu Creators Update a pri oddelení vývoja došlo k pozastaveniu jej ďalšieho vývoja s ohľadom na jadro OneCore. Windows 10 Mobile tak má byť po zvyšok svojho života držaný na aktualizácii Creators Update. Aby to bolo aspoň čiastočne kompenzované, prenesené budú aspoň spomínané aplikačné rozhrania, aby sa vývojárom aplikácií v dohľadnej dobe nestalo, že ich univerzálne aplikácie náhodou prestanú fungovať na smartfónoch, zatiaľ čo by korektne pracovali na počítačoch.

Vo svetle nových informácií sa vysvetľuje aj to, prečo na smartfónoch nebola zavedená možnosť „skip ahead“. Nakoľko tu interne neprebieha vývoj Redstone 3 a Redstone 4, jednoducho nie je kam preskočiť. Jediný vývoj súčasnej mobilnej platformy prebieha vo vetve „feature2“, čo je len maskovaná aktualizácia Creators Update, ktorá je udržiavaná a nedochádza tu k ďalšiemu rozširovaniu funkcionality.

Ako sme mali možnosť vidieť nedávno vďaka úniku interných zostáv Windows 10 Mobile, Microsoft skutočne svojho času pracoval na novinkách pre smartfóny, no to malo byť spôsobené len tým, že potreboval vylepšovať adaptívne rozhranie CShell pre pripravované zariadenia. Momentálne to už ale nie je aktuálne, nakoľko CShell na súčasné smartfóny nedorazí. Namiesto toho nadchádza doba nového systému „Andromeda OS“ pre úplne nové zariadenia. Ide vlastne o ďalší pokus Microsoftu v oblasti mobilných zariadení, o ktorom sme sa dozvedeli už dávnejšie.

Náš tip
Microsoft údajne plánuje oživiť svoje pôsobenie v mobilnom segmente novým zariadením aj softvérom

acer-liquid-jade-primo-2

Sľubovaná podpora pre mobilné aplikácie nevydrží večne

Situácia ohľadom aplikácií pre Windows 10 Mobile je s ohľadom na nízky trhový podiel a neistú budúcnosť už dlhodobo priam zúfalá. Aktívny vývoj noviniek je takmer neexistujúci a podpora existujúcich kúskov je čoraz redšia. Podľa zdrojov portálu WindowsCentral sú aktuálne plány Microsoftu také, že aplikačné rozhrania mobilnej a PC platformy budú udržiavané na rovnakej úrovni len po aktualizáciu Redstone 4 (prvá polovica 2018).

Po tomto termíne smartfóny veľmi rýchlo prídu aj o zvyšok podporovaných aplikácií, nakoľko vývojári sa budú sústreďovať na využívanie aplikačných rozhraní z aktualizácie Redstone 5 a aplikácie, ktoré ich budú využívať, sa stanú na smartfónoch s Windows 10 Mobile nepoužiteľnými. Microsoft by však napriek tomu mal podporu vo forme opráv chýb a bezpečnostných záplat udržiavať aj naprieč rokom 2018.

Súčasné smartfóny sa taktiež dočkajú nových systémových aktualizácií z produkčnej vetvy po boku počítačov. Nakoľko je ale vývoj reálne oddelený, môže sa ľahko stať, že aktualizácie pre smartfóny budú vydávané sporadicky a mimo zaužívaného termínu (druhý utorok mesiaca – Patch Tuesday).

Náš tip
Microsoft vysvetlil, že Windows 10 pre ARM nedorazí na súčasné smartfóny

Aby sme to celé zhrnuli…

V skratke je teda situácia taká, že Microsoft bude Windows 10 Mobile v dohľadnej budúcnosti udržiavať pre existujúcich používateľov. Pripravuje sa však na ďalší pokus preraziť v oblasti mobilných zariadení so systémom Windows 10, ktorý bude obsahovať adaptívne rozhranie použiteľné na rôznych typoch zariadeniach (prepracované rozhranie Cshell).

Podľa aktuálnych plánov vraj úplne nové zariadenia plánuje na trh priniesť ešte pred tým, ako pristúpi k ukončeniu podpory pre Windows 10 Mobile. S ohľadom na terajšie informácie sa predpokladá, že k tomu dôjde niekedy koncom 2018, no plány sa môžu zmeniť a navyše neboli ohlásené oficiálne. Ako vždy v takýchto situáciách, informácie treba ich brať s určitým nadhľadom. Nakoľko ale Microsoft dlhodobo drží bobríka mlčanlivosti, ide o jediné zdroje, ktoré máme.

Klavesnica

TL;DR

Keďže sme sa vďaka informáciám od portálu WindowsCentral dozvedeli viacero noviniek kľúčových pre platformu Windows 10 Mobile, v stručnosti si to všetko ešte raz zhrnieme.

  • Vývoj Windows 10 Mobile bol napevno oddelený od zvyšku ekosystému Windows 10 do samostatnej vetvy „feature2“, pričom opätovné zjednotenie sa neplánuje
  • Windows 10 Mobile z vetvy „feature2“ pokračuje v opravách a udržiavaní aktualizácie Creators Update po zvyšok života tohto systému, bez ďalších významných vylepšení
  • Windows 10 Mobile sa na súčasných smartfónoch má tešiť podpore ešte po dobu aspoň ďalších 18 mesiacov (do konca 2018)
  • Windows 10 Mobile bude rozširovaný o novinky aplikačného rozhrania (API) pre UWP aplikácie z aktualizácií Redstone 3 a Redstone 4, vďaka čomu budú univerzálne aplikácie naďalej fungovať bok po boku s PC
  • Microsoft sa pripravuje na ďalší pokus o prerazenie v oblasti mobilných zariadení so systémom, ktorý označuje ako „Andromeda OS“ (pokročilé prispôsobiteľné rozhranie CShell + Windows 10)
  • Súčasné smartfóny nedostanú nový systém „Andromeda OS“, ani rozhranie CShell

Windows 10 pre ARM

Zdroj:WindowsCentral

08.08.2017

+