MojWindows

Spoločnosti 20th Century Fox, Panasonic Corporation a Samsung Electronics oznámili uzavretie nového partnerstva, ktorého cieľom je vytvoriť otvorenú, licenčným poplatkom nepodliehajúcu platformu pre dynamické metadáta používané technológiou High Dynamic Range, kam spadá príslušná certifikácia a logo s predbežným označením HDR10+. Spomínané tri spoločnosti spoločne vytvoria licenčný orgán, ktorý začne na platforme HDR10+ poskytovať licencie v januári 2018.

Tento subjekt bude licencovať metadáta širokému spektru firiem vrátane poskytovateľov obsahu, výrobcov televízorov s ultravysokým rozlíšením, Blu-ray prehrávačov a rekordérov či set-top boxov, alebo dodávateľov tzv. systémov na čipe (SoC). Metadáta budú poskytované bez licenčných poplatkov len za nominálny správny poplatok.

HDR10+ je najmodernejšia technológia využívajúca výhody HDR televízorov, ktorá má zabezpečiť najlepší možný divácky zážitok pri sledovaní obsahu na obrazovkách novej generácie, pretože pre každú scénu automaticky optimalizuje nastavenie jasu, farieb i kontrastu. Predchádzajúce verzie používali statické mapovanie odtieňov a pevne nastavené vylepšenie obrazu bez ohľadu na jednotlivé scény. HDR10+ oproti tomu používa dynamické mapovanie odtieňov, takže kvalita obrazu je vylepšovaná pre každú scénu samostatne. Trio teraz chce nalákať čo najviac výrobcov zariadení.

„Ako lídri v oblasti domácej zábavy poskytujúci potrebný hardvér i obsah sú tieto tri spoločnosti ideálnymi partnermi, ktorí môžu technológiu HDR10+ ponúknuť domácnostiam spotrebiteľov po celom svete,“ uviedol Jongsuk Chu, senior viceprezident divízie Visual Display spoločnosti Samsung Electronics. „Sme odhodlaní ponúkať v našich televízoroch podporu najnovších technológií a sme presvedčení, že HDR10+ umožní poskytovať obsah prvotriednej kvality a zdokonalí prežívanie pri domácom sledovaní televíznych programov či filmov.“

31.08.2017

+