MojWindows

Pre spoločnosť HP nie je segment herných zariadení neznámym teritóriom. Túto skutočnosť nám pripomenula aj pri predstavení nadupaných herných strojov série OMEN, ktoré teraz navyše rozširuje o herný notebook pre tých najnáročnejších. Novinka s názvom Omen X sa zaraďuje medzi to najlepšie, čo herní nadšenci nájdu na trhu, a zároveň má ísť o vôbec najvýkonnejší notebook, aký sme doteraz od HP videli.

Zákazníci môžu siahnuť po modeli so 17-palcovou 4K obrazovkou alebo si môžu zvoliť variant s Full HD rozlíšením, no obnovovacou frekvenciou 120 Hz. Na svoje si tak príde časť herného spektra, ktorá preferuje rozlíšenie, ako aj tá, ktorá radšej siahne po vyššom FPS. Obidve konfigurácie je pritom možné osadiť grafickou kartou Nvidia GeForce GTX 1080, ktorá je pretakovaná priamo z výrobnej linky. Samozrejmosťou je teda podpora pre technológiu Nvidia G-Sync a pokiaľ by náhodou zabudovaných 17-palcov niekomu nestačilo, pripojiť sa dajú ešte dva externé monitory.

OMEN X Laptop_CoreSet_FrontRight

Z pohľadu komponentov sa pozeráme na pomerne štandardný vysoko výkonný herný notebook. HP siahlo po procesoroch Intel Core i7 siedmej generácie, kedy je na výber buď Core i7-7820HK alebo Core i7-7700HQ.

Dostupných je samozrejme viacero konfigurácií, pričom tá základná ponúka procesor Core i7-7700HQ, Full HD displej, 16 GB RAM, kombináciu 256 GB SSD a 1 TB HDD diskov a grafickú kartu Nvidia GeForce GTX 1070.

Na opačnej strane stojí najvyšší model so 4K obrazovkou, procesorom Core i7-7820HK, 32 GB RAM, 2 x 1 TB SSD a 1 TB HDD a grafickou kartou Nvidia GeForce GTX 1080. Všetky dostupné varianty však používajú mechanické klávesnice s prispôsobiteľným RGB LED podsvietením a širokým medzerníkom, ktorá sa nedá minúť ani pri tých najintenzívnejších herných seansách.

OMEN X Laptop_CoreSet_Front

O dobrú konektivitu sa stará trojica klasických USB 3.0 portov, dvojica USB-C s podporou Thunderbolt, HDMI, mini DisplayPort a Ethernet. No a chýbať nemôže ani čítačka pamäťových kariet.

Takto výkonné komponenty je samozrejme potrebné poriadne chladiť. Firma HP sa tomuto problému postavila čelom a do svojej novinky osadila pokročilý chladiaci systém. Ten v sebe kombinuje tradičné ventilátory s odparovacou komorou, kde odvodu tepla z procesora a grafickej karty pomáha štvorica chladiacich trubíc.

OMEN X Laptop_CoreSet_RightProfile

Nakoľko ide o notebook pre tých najnáročnejších hráčov, nezabudlo sa ani na možnosť ručného pretakovania. Pokročilejší používatelia sa tak môžu pustiť do zvyšovania výkonu procesora, grafickej karty a upraviť si môžu aj frekvenciu operačnej pamäte. Za týmto účelom je k dispozícii aj predinštalovaný softvér OMEN Command Center Software, kde je taktiež aj optimalizovať sieťovú prevádzku, či upraviť spomínané podsvietenie klávesnice.

OMEN X Laptop_CoreSet_LeftProfile

Ďalším z aspektov, ktorý hráčov poteší je možnosť jednoduchej výmeny niektorých komponentov. Výmena pevných diskov, či rozšírenie operačnej pamäte je možná prostredníctvom jediného panelu.

HP OMEN X bude na Slovensku dostupný od novembra za cenu začínajúcu na 2 799€.

23.08.2017

+