MojWindows

Microsoft počas tohto týždňa oznámil, že aktualizácia Creators Update je už dostupná pre všetky podporované zariadenia a túto príležitosť zároveň využil na objasnenie toho, ako to ďalej bude s podporou predošlých verzií Windows 10. Konkrétne sa zameral na Windows 10 verzie 1511, ktorý sa označuje aj ako „November Update“.

Náš tip
Nielen novembrová aktualizácia pre Windows 10 z pohľadu Microsoftu

Avizuje, že pre túto verziu dôjde od 10. októbra k ukončeniu podpory, čo znamená, že po tomto termíne nie je garantované vydávanie opravných ani bezpečnostných aktualizácií. Napriek tomu ale v prípade dnes už nepodporovanej verzie 1507 (pôvodný Windows 10 uvedený na trh) stále dochádza k vydávaniu aktualizácií. Ako dlho to ale bude pokračovať je otázne.

Windows 10 zivotny cyklus

Opäť platí, že pracovať s Windows 10 verzie 1511 sa bude dať aj naďalej, no používatelia sa budú vystavovať väčšiemu bezpečnostnému riziku, ako aj možným komplikáciám pri používaní nového hardvéru. Aby systém zostal naďalej podporovaný, stačí ho aktualizovať na niektorú z novších verzií.

Podpora pre Windows 10 platí minimálne do roku 2020, za predpokladu, že používateľ bude mať vždy najnovšiu verziu systému. Po uplynutí tohto termínu by malo dôjsť k prechodu do štádia rozšírenej podpory na ďalších 5 rokov. Nakoľko ale Microsoft s vydaním Windows 10 prešiel na model „Windows ako služba“, je možné, že tento termín bude postupne predlžovaný súčasne s tým ako budú vychádzať nové verzie systému.

28.07.2017

+