MojWindows

Otázka ochrany súkromia používateľov a s tým súvisiaci zber telemetrických dát, sprevádza Windows 10 už od samotného uvedenia na trh. Niektoré postupy v tejto oblasti považovali za nekorektné aj kontrolné úrady, na čo musel Microsoft následne reagovať zavedením viacerých zmien. Tie najdôležitejšie sú súčasťou aktualizácie Creators Update, kde došlo k redukcii zbieraných dát a pridaniu nového rozhrania pre nastavenie ochrany súkromia, ktoré nahradilo predtým kritizované „Expresné nastavenia“.

Náš tip
Francúzsky úrad na ochranu osobných údajov odobril Windows 10 a predošlú sťažnosť stiahol

Nakoľko ale aktualizácia Creators Update zatiaľ dorazila len na približne 35% počítačov s Windows 10, Microsoft začal používateľom starších verzií zobrazovať špeciálne upozornenie, aby si dôkladne skontrolovali používané nastavenia ochrany súkromia.

Sukromie

Okrem toho ale upozornenie používateľov nepriamo nabáda na inštaláciu Creators Update, hoci Microsoft uvádza, že po kontrole nastavení nedôjde k jej automatickej inštalácii. Sprístupnená bude naďalej štandardnou cestou, teda cez službu Windows Update, a to až v momente, kedy bude plne pripravená pre dané zariadenie.

Microsoft navyše začne upozorňovať používateľov aktuálne už nepodporovanej verzie Windows 10, pričom ich bude nabádať na vykonanie aktualizácie na novšiu verziu. Pôvodná verzia Windows 10, ktorá vyšla v júli 2015 už totiž nedostáva pravidelné aktualizácie, a preto je náchylnejšia na útoky rôznych škodlivých kódov.

Zdroj: Microsoft

04.07.2017

+