MojWindows

Francúzsky regulačný úrad na ochranu osobných údajov (CNIL), ktorý takmer pred rokom ostro kritizoval Microsoft za zbieranie a narábanie s dátami používateľov v operačnom systéme Windows 10, aktuálne informoval, že situácia bola zo strany spoločnosti napravená.

Microsoft bol kritizovaný za zber nadbytočného množstva dát, ktoré nie sú potrebné pre zabezpečenie chodu samotného systému, automatické vytváranie takzvaného reklamného ID zariadenia, používanie reklamných súborov cookies v systéme, ako aj skutočnosť, že zbierané dáta sú odosielané na servery umiestnené v USA.

Microsoft dostal na nápravu tri mesiace, pričom následne požiadal o odklad, čím efektívne získal pol roka času. Zároveň sa zaviazal k spolupráci s úradmi na príprave potrebných úprav, a podľa aktuálne správy regulačného úradu vykonal všetky potrebné zmeny. K viacerým úpravám došlo v rámci veľkej aktualizácie Creators Update, kde došlo k značnej redukcii zbieraných dát a používatelia zároveň získali väčšiu kontrolu nad tým, čo za dáta systém môže sledovať a zbierať.

Okrem toho boli zverejnené aj informácie o tom, aké dáta Microsoft vlastne od používateľov zbiera. CNIL tak v najnovšej správe konštatoval, že systém už spĺňa všetky zákonné náležitosti a od prípadných sankcií preto bolo formálne upustené.

Zdroj: Thurrot

03.07.2017

+