MojWindows

Microsoft ešte v roku 2014 plánoval po boku Surface Pro 3 uviesť aj tablet Surface Mini, no od týchto plánov prekvapivo na poslednú chvíľu ustúpil, a na trh sa tak nikdy nedostal. A to napriek tomu, že zariadenie bolo pripravené na masovú produkciu. Dôvodom mali byť obavy, že takýto tablet na trhu jednoducho neprerazí. Microsoft na trhu s tabletmi príliš úspechov nezažil a používatelia dávali väčšinou prednosť smartfónom, prípadne tabletom so systémom Android.

surface-mini

Niekoľko kúskov bolo dokonca vyrobených, pričom jeden sa zjavne dostal do rúk redaktorov portálu Windows Central, ktorí vďaka tomu priniesli podrobnejšie informácie, ako aj fotografie. Konečne sa teda dozvedáme, ako mal Surface Mini vyzerať.

Surface Mini 2

Tablet Surface Mini bol vybavený 8-palcovou obrazovkou s rozlíšením 1440 x 1080 pixelov, procesorom Qualcomm Snapdragon 800, 1 GB operačnej pamäte a 32 GB úložiskom. Nešlo tak síce o žiadne extrémne výkonné zariadenie, no nakoľko bolo postavené na architektúre ARM a používaný mal byť Windows RT, hárdver na prácu postačoval.

Surface Mini 3

Surface Mini mal byť vlastne menším bratom Surface Pro, určeným primárne na jednoduchú prácu a zábavu. Microsoft dokonca do jeho tela zabudoval stojan s trojicou nastaviteľných polôh a nezabudol ani na podporu pre ikonické pero Surface Pen. Tablet okrem toho disponoval aj čítačkou na microSD karty, audio jackom a konektormi USB-OTG a microUSB.

Hoci sa Surface Mini na trh nikdy nedostal, rodina produktov Surface sa teší značnej popularite a Microsoft ju pravidelne rozširuje o zaujímavé produkty. Na zrušení projektu Surface Mini sa pravdepodobne podpísal hlavne neúspech operačného systému Windows RT.

03.07.2017

+