MojWindows

Microsoft pred pár dňami zverejnil zoznam programov a funkcií, ktoré budú inštaláciou Fall Creators Update z Windows 10 odstránené, prípadne označené za zastarané, čo znamená, že dôjde k ukončeniu ich vývoja a časom môže dôjsť aj k ich odstráneniu.

Na zozname „zastaraných“ sa nachádza aj aplikáciach Skicár (Paint), ktorá tak prišla o ďalšie rozširovanie a nové verzie. Napriek tomu internetom prebehlo viacero správ, ktoré okamžite informovali o jej konci a odstránení. Redmondský gigant bol preto nútený vydať oficiálne stanovisko a zverejnený zoznam aktualizovať.

Tradičná aplikácia Skicár vo Windows 10 úplne nekončí, postupom času síce skutočne dôjde k jej odstráneniu, no pre záujemcov bude dostupná prostredníctvom obchodu Windows Store. Microsoft navyše integruje niektoré z klasických funkcií do jej nástupcu, aplikácie 3D Skicár, ktorú bude ďalej vyvíjať. Pokiaľ však u používateľa vyhrá nostalgia, pôvodný Skicár bude bezplatne dostupný na stiahnutie. Ďalšie rozširovanie jeho funkcionality ale očakávať netreba.

Z vyjadrení nie je známe, kedy dôjde k odstráneniu aplikácie Skicár, ani to, kedy bude zaradená do ponuky Windows Store. Špekuluje sa však, že by k tomu mohlo dôjsť s príchodom ďalšej veľkej aktualizácie (Redstone 4) niekedy na jar 2018.

Skicar

Momentálne pripravovaná aktualizácia Fall Creators Update má byť dokončená v septembri tohto roka, pričom s distribúciou by sa malo začať počas októbra. Microsoft si týmto spôsobom necháva určitý priestor na manévrovanie, pokiaľ by proces neprebiehal hladko. Podobne ako predošlé aktualizácie, aj tu bude zvolená distribúcia vo viacerých fázach a celý proces sa tak natiahne na niekoľko mesiacov. Aktualizácia Creators Update sa až počas tohto mesiaca dostala na polovicu zo zariadení, ktoré ju dostanú. S distribúciou sa pritom začalo v apríli.

Náš tip
Microsoft oficiálne začal s distribúciou Creators Update, proces bude trvať mesiace

25.07.2017

+