MojWindows

Po tom ako Microsoft ohlásil svoj plán priniesť Windows 10 na architektúru procesorov ARM, časť mobilných fanúšikov, prevažne majiteľov smartfónov Lumia 950 a HP Elite x3 sa začala domnievať, že aj tieto výkonnejšie smartfóny dostanú aktualizáciu na plnohodnotný Windows 10.

Tento omyl nastal asi kvôli tomu, že v nich použité procesory Snapdragon 810 a 820 sú predchodcami modelu Snapdragon 835, na ktorom výrobcovia budujú nové zariadenia pre projekt Windows 10 na ARM. Situáciu navyše skomplikovalo aj to, že Microsoft plnohodnotný Windows 10 prezentoval na procesore Snapdragon 820. A práve ten využíva aj smartfón HP Elite x3. Preto je celkom pochopiteľné, že došlo k podobnému nedorozumeniu.

Náš tip
Qualcomm zhrnul výhody nových zariadení s Windows 10 pre ARM, predstavil prvých výrobcov

Joe Belfiore zo spoločnosti Microsoft sa k tejto téme bližšie vyjadril a vysvetlil, prečo súčasné smartfóny so systémom Windows 10 Mobile nebudú aktualizované na Windows 10 pre ARM. Celý projekt Windows 10 pre ARM je totiž snahou vytvoriť „vždy pripojené zariadenia“ so skvelou výdržou batérie, ktoré majú poskytovať používateľský zážitok stolového počítača, nie smartfónu. Pre smartfóny je tu Windows 10 Mobile. V skratke tak objasnil, že Windows pre ARM je o vytvorení tabletov a notebookov, ktoré budú ťažiť z výhod architektúry, a nie o tom, že Microsoft chce na smartfóny priniesť plnohodnotný Windows 10.

Belfiore zašiel aj do technických detailov, kedy vysvetľoval, že pri vytváraní takto komplexného softvéru pre ARM nie je jednoduchým spôsobom možné prenášať ho medzi rôznymi zariadeniami. Operačný systém sa prelína s obslužnou vrstvou „board support package“, vďaka čomu dokáže komunikovať so samotným čipom. Na rozdiel od počítačov, tu pri vývoji dochádza k omnoho špecifickejšiemu cieleniu na konkrétny čip. Tým je spôsobené aj to, že pre vývojárov je omnoho náročnejšie aktualizovať širokú škálu ARM zariadení. Všetky sú totiž odlišné a vyžadujú samostatnú pozornosť.

Windows 10 ARM 8

Prvé zariadenia s procesorom Snapdragon 835 a operačným systémom Windows 10 sa majú na trhu objaviť ešte počas tohto roka. To ale neznamená, že Microsoft nepripravuje aj niečo pre smartfóny. Podľa dostupných informácií svoju snahu na poli smartfónov ešte nevzdal a pripravuje sa na ďalší pokus, ktorý bude zahŕňať aj prispôsobiteľné rozhranie známe ako CShell.

Náš tip
Celý projekt Windows 10 na ARM potencionálne ohrozený, Intel naznačuje právne kroky

Zdroj:WindowsCentral

26.07.2017

+