MojWindows

Na Microsoft sa po predstavení nových prírastkov produktovej rodiny Surface – Surface Laptop a Surface Pro, vzniesla vlna kritiky kvôli chýbajúcemu konektoru USB-C. Oficiálna odpoveď na seba nedala dlho čakať a dokonca začali aj práce na USB-C redukcii, ktorú si záujemcovia budú môcť zakúpiť v prípade potreby. Podľa najnovších správ to ale vyzerá tak, že inžinieri sa zaoberajú aj novým štandardom pre budúce produkty z dielne Microsoftu. Informácie pochádzajú z patentu, ktorý podal návrhár Surface produktov, Jan Raken.

Náš tip
Microsoft pre Surface Laptop pôvodne zvažoval dvojicu USB-C portov

Z patentu vypláva, že ide o proprietárny Surface konektor pre napájanie, ktorý bude zapadať do USB-C portu a zároveň bude obsahovať magnetickú časť pre jednoduché pripájanie a odpájanie. Tým sa má eliminovať riziko možného poškodenia, pokiaľ používateľ nechtiac káblom trhne alebo oň zakopne. Kábel sa v tomto prípade jednoduchým spôsobom odpojí bez toho, aby došlo k ovplyvneniu zariadenia.

Surface USB-C

Pripravovaný Surface konektor má byť o trochu menší ako štandardný USB-C kábel, kvôli čomu bude podporovať len prenosené rýchlosti štandardu USB 2.0. Nakoľko je ale kompatibilný s USB-C portom na zariadení, nová generácia produktov Surface by ich mohla obsahovať. Používatelia by pre napájanie a prenos menšieho objemu dát mohli využívať kábel s novým konektorom, a pri práci s dátami veľkého objemu prejsť na klasické USB-C. Prečo ale nepoužiť priamo nabíjanie cez USB-C pomocou klasického kábla je otázne. Microsoft sa pravdepodobne pokúša o zachovanie spätnej kompatibility so staršími zariadeniami.

Náš tip
Surface Pro a Surface Laptop si svojpomocne neopravíte ani nevylepšíte

Zdroj: TheVerge

23.07.2017

+