MojWindows

Microsoft sa v spolupráci so spoločnosťou Johnson Controls pustil do zaujímavého projektu, ktorým je vytvorenie unikátneho termostatu pre domácnosti a firmy. Novinka s futuristickým vzhľadom a názvom GLAS bola navrhnutá spoločnosťou Johnson Controls, no Microsoft tu zohráva dôležitú úlohu, nakoľko sa postaral o softvérové zázemie. Termostat s priehľadnou dotykovou obrazovkou zobrazuje podrobnosti o teplote, využívaní elektrickej energie, kvalite vzduchu, no tieto základné veci dopĺňa aj o udalosti a pripomienky z kalendára a ďalšie informácie.

GLAS využíva operačný systém Windows 10 IoT Core, vďaka čomu v sebe integruje digitálnu asistentku Cortana a možnosti cloudovej platformy Microsoft Azure. To znamená, že ovládať sa dá aj pomocou hlasových príkazov, čo je pre anglicky hovoriace obyvateľstvo určite zaujímavá možnosť. Microsoft už pred časom avizoval, že Cortanu chce úzko prepojiť s konceptom inteligentnej domácnosti, pričom prehlásil, že miesto si nájde aj na chladničkách, toasteroch a termostatoch. GLAS tak predstavuje stelesnenie tejto vízie.

Náš tip
Dirror je inteligentné zrkadlo, ktoré obsahuje plnohodnotný Windows 10

Zabudované senzory dokážu okrem kvality izbového a vonkajšieho vzduchu a teploty zistiť aj to, či sa v miestnosti nachádzajú osoby. Jednotlivé nastavenia sa tak dokážu automaticky prispôsobovať aktuálnemu stavu v miestnosti, no zaujímavé by to mohlo byť aj z pohľadu zabezpečenia objektov. Zo zverejneného videa nie je známe, kedy by termostat mohol doraziť na trh, ako ani to, koľko by mohol stáť.

Náš tip
Šikovný vývojár posúva asistentku Cortana opäť o niečo bližšie k holografickej verzii

20.07.2017

+