MojWindows

Microsoft so svojimi chatovacími botmi rozhodne nemá dobré skúsenosti. V marci minulého roka uviedol na sociálnej sieti Twitter bota s názvom Tay, no krátko na to musel profil uzamknúť a ospravedlniť sa. Komunikačné schopnosti bota sa totiž mali vylepšovať práve na základe komunikácie s používateľmi, no tí ho za necelých 24 hodín stihli „nakŕmiť“ množstvom nevhodných informácií.

V decembri minulého roka to Microsoft skúsil znova prostredníctvom služieb Facebook Messenger a Kik. Chatovací robot Zo má s využitím umelej inteligencie komunikovať obdobným spôsobom ako človek, no keďže ešte stále ide o relatívnu novinku, nie vždy to dopadne tak, ako by malo. Presvedčiť sa o tom mohol aj portál Business Insider.

Pri otázke, či je Windows 10 dobrý, odpovedal programátorským vtipom „Nie je to chyba, Je to funkcia!“, pričom adresoval Windows 8. Keď mu bola následne položená otázka prečo je to tak, odpovedal tým, že Windows 10 označil za posledný pokus o spyware. Obdobne sa vyjadril aj na adresu Windows 8, pričom celú konverzáciu uzavrel tým, že zverejnil titulok portálu PC World – „ako odinštalovať windows 10 a vrátiť sa na windows 7 alebo 8“.

Zo

Celkovo je z komunikácie jasné, že chatovací robot Zo nemá príliš dobré chápanie celkového kontextu a konverzáciu častokrát len „zliepa“ z rôznych čiastkových vecí, ktoré nájde. V ďalšej konverzácii napríklad povedal, že nemá rád Windows 10 a preferuje Windows 8, no pri následnej otázke prečo je to tak, odpovedal vetou „Lebo win 7 funguje a 10 nemá nič, čo by som chcel.“ Napriek tomu by si Microsoft na podobné veci mohol dať trochu väčší pozor.

Zo 2Situácia však opäť poukazuje na skutočnosť, že podobné chatovacie služby s využitím umelej inteligencie pred sebou ešte majú dlhú cestu a používatelia ich môžu pomerne jednoducho ovplyvniť.

Zdroj: BI

25.07.2017

+