MojWindows

CCleaner, populárny nástroj na čistenie disku a optimalizáciu operačného systému, má nového majiteľa. Londýnsku spoločnosť Piriform, ktorá stojí za jeho vývojom, odkúpil známy tvorca bezpečnostných riešení – Avast Software. Podrobnosti o hodnote tejto transakcie zverejnené neboli.

Piriform sa vývojom nástroja CCleaner zaoberala ostatných 13 rokov, pričom okrem verzie pre Windows vyšli aj verzie pre Android a Mac OS. Nástroj má podľa zverejnených informácií 130 miliónov aktívnych používateľov a približne 2 miliardy stiahnutí. Verziu pre Android má využívať 15 miliónov používateľov. Piriform okrem toho ponúka aj nástroj na správu defragmentácie disku, či jednoduchú obnovu zmazaných súborov.

Hoci Avast ponúka aplikácie s podobnými funkcionalitami, sľubuje, že nástroje získané po akvizícii spoločnosti Piriform zostanú v dohľadnej budúcnosti samostatné. Rovnako tak by mal byť zachovaný aj cenový aspekt, kedy sú základné funkcie nástrojov pre nekomerčné využitie dostupné bezplatne a platí sa len za pokročilejšie možnosti. Aká však bude budúcnosť odkúpených nástrojov v dlhodobom horizonte nie je nateraz známe.

Náš tip
Logitech za 85 miliónov kupuje ASTRO Gaming, posilní ponuku príslušenstva pre konzoly

Zdroj: Avast

24.07.2017

+