MojWindows

Počas herného veľtrhu E3 2017 sme sa dozvedeli obrovské množstvo nových informácií. Či už išlo o oficiálne predstavenie hernej konzoly Xbox One X, oživenie masívneho gamepadu „The Duke“, pripravované hry, alebo rozšírenie programu spätnej kompatibility o tituly pre pôvodný Xbox. Práve program spätnej kompatibility, ktorý sa teší veľkej popularite, naberá s príchodom konzoly Xbox One X na váhe. Microsoft prízvukuje, že majitelia najnovšieho prírastku rodiny Xbox One neprídu o nič z histórie Xboxu a zahrať si budú môcť hry pre Xbox One, Xbox 360 aj pôvodný Xbox.

Už to je pomerne veľkou vecou, no plány pre program spätnej kompatibility sú podľa vyjadrení Phil Spencera, šéfa divízie Xbox, ešte podstatne ambicióznejšie. V rozhovore pre portál PC Gamer sa totiž vyjadril v duchu, že emuláciu hier pre konzoly Xbox by sme v dohľadnej dobe mohli vidieť aj na počítačoch. Najprv vysvetlil, že proces emulácie hier pre Xbox 360 je extrémne náročný kvôli rozdielnosti architektúry,  no v prípade pôvodnej konzoly Xbox bol poznateľne optimistickejší.

„V prípade pôvodnej konzoly Xbox, OG Xbox, je to o trochu jednoduchšie, pretože tá bola postavená na x86 architektúre. Samozrejme, že keď na UWP a možnosť, aby hry bežali naprieč rozličnými konzolami a počítačmi, dostávame sa o niečo bližšie. Chcem, aby vývojári mohli vytvárať prenosné aplikácie, čo je dôvod prečo sa vo veľkom zameriavam na využitie UWP pre hry a dokonca aj aplikácie, ktoré chcú bežať na viacerých zariadeniach. Myslím, že v tomto smere ešte máme čo robiť, no myslím si, že nás to čaká.“

Náš tip
Rozširovanie ponuky spätnej kompatibility pre Xbox One nie je len o technickej náročnosti

Spencer dostal aj otázku týkajúcu sa potencionálnej možnosti, že by sa služba Xbox Game Pass dostala aj na počítače. Hoci nebol ochotný oznámiť nič oficiálne, potvrdil, že vývojársky tím sa pohráva s myšlienkou priniesť túto službu v nejakej podobe aj na počítače. Na základe týchto vyjadrení tak bude zaujímavé sledovať, ako sa vyvinie budúcnosť herného segmentu pod taktovkou Microsoftu.

Náš tip
Podporu pre ovládanie Xbox One hier pomocou klávesnice umožní pridať Xbox Live Creators Program

Zdroj: PCGamer

14.06.2017

+