MojWindows

Počas tohtoročného veľtrhu Computex bolo predstavených viacero zaujímavých noviniek z dielne množstva spoločností zvučných mien. Svoj priestor ale dostal aj Microsoft, ktorý tu okrem projektu Windows 10 pre ARM, prezentoval aj headsety pre svoju platformu Windows Mixed Reality. Priblížené boli konkrétne kúsky od partnerských spoločností ASUS, Dell a Lenovo.

Práve kúsok od spoločnosti ASUS z uvedenej trojice zaujal unikátnym dizajnom. Jeho predná časť pôsobí dojmom, ako keby pozostávala z množstva malých čiernych pyramíd. Vybavený je systémom „Six Degrees of Freedom“, kedy pomocou pohybových senzoroch dokáže s obrazom pracovať po všetkých osách podľa aktuálneho naklonenia hlavy. Microsoft neupresnil kedy bude headset od ASUSu dostupný.

Náš tip
Čo zatiaľ vieme o virtuálnej realite pre Windows 10 v skratke

asus-mixed-reality

Lenovo na druhej strane pripravuje jednoduchý headset, ktorý Microsoft po stránke ceny označuje ako „neuveriteľne dostupný“, čo by v preklade malo znamenať, že pôjde o jeden z najlacnejších modelov na trhu. Napriek tomu ale nezverejnil presnú cenu. Využívaný tu bude takzvaný systém „inside-out trackingu“, kedy je sú kamery umiestnené do prednej časti headsetu. Dokážu tak mapovať okolitý priestor a pozíciu hráča určovať vzhľadom na nejakú prekážku. Lenovo stavilo na veľmi jednoduchý dizajn, čo súvisí so snahou o minimalizovanie predajnej ceny.

lenovo-mixed-reality

Za headsetom od spoločnosti Dell stojí tím vývojárov, ktorý sa podieľa na tvorbe prémiových produktov XPS a Alienware. Napriek tomu stále má patriť do kategórie cenovo dostupných zariadení. Headset bielej farby obsahuje vymeniteľné polstrovanie, vyváženú čelenku pre uchytenie na hlave, drážky pre vedenie káblov a sklopiteľný priezor.

dell-mixed-reality

Väčšina z headsetov od partnerských firiem Acer, HP, Dell a Lenovo sa má na trhu objaviť ešte pred koncom tohto roka. Model od spoločnosti ASUS svoj debut údajne zažije až niekedy počas roka 2018.

05.06.2017

+