MojWindows

Ešte počas minulého týždňa, konkrétne v piatok, došlo k úniku zdrojových kódov operačného systému Windows 10, pričom prvotné informácie hovorili, že išlo o dáta v objeme neuveriteľných 32 TB. Tie mali byť umiestnené na FTP server BetaArchive. Všetko tak nasvedčovalo tomu, že ide o najväčších softvérový únik v doterajšej histórii, a pre samotný Microsoft by išlo o problém s ďalekosiahlymi následkami.

V priebehu niekoľkých hodín po medializácii úniku interných zdrojových kódov, sa ale ozval samotný prevádzkovateľ úložiska BetaArchive, ktorý otvorene informoval, že vonkoncom nešlo o dáta v spomínanom rozsahu. Namiesto toho malo reálne ísť len o niečo málo vyše 1,2 GB (12 vydaní po 100 MB), pričom obsahom neboli žiadne prísne strážené dáta, ale zdrojové kódy, ktoré Microsoft prostredníctvom programu Shared Source Initiative zdieľa s OEM partnermi, či vládnymi inštitúciami.

Zdrojové kódy boli navyše verejne dostupné len krátku dobu, keďže prevádzkovateľ úložiska BetaArchive ich následne stiahol z obehu kvôli vyšetreniu situácie. Konkrétne mali obsahovať časti základných hardvérových ovládačov, Wi-Fi, či funkcie Plug-and-Play. Nakoniec tak nešlo o situáciu v tak obrovskom rozsahu, ako sa pôvodne myslelo. Stále však ide o problém, keďže zverejnenie zdrojových kódov môže kriminálnym živlom podstatne uľahčiť hľadanie zraniteľností operačného systému.

Momentálne nie je známe, ako sa predmetné dáta dostali do obehu. Za možný zdroj bola síce v médiách označená aj dvojica Britov, ktorých zatkli počas týždňa za opakovaný prienik do siete Microsoftu. Prevádzkovateľ služby BetaArchive však uvádza, že tu nie je žiadna súvislosť so súčasným prípadom.

Zdroj: TheVerge

26.06.2017

+