MojWindows

S nástupom obrazoviek s vysokým rozlíšením začalo v rámci systému Windows 10 dochádzať k problémom s vykresľovaním rozhrania starších aplikácií, kedy sú niektoré prvky neostré, až priam rozmazané. Rovnaká príčina je pritom aj za problémom s nesprávnou veľkosťou rozhrania a jeho prvkov.

Problémom je narastajúca hustota obrazových bodov, kedy množstvo aplikácií staršieho dáta počítalo s fixnou hodnotou 96 DPI, no dnes sa reálne pohybujeme v omnoho vyšších hodnotách. Samotný operačný systém síce obsahuje funkciu na automatické prispôsobenie vzhľadu aplikácii, no staré  win32 aplikácie ho často nie sú schopné používať automaticky.

Hoci Microsoft pracoval na zmenách už dlhšiu dobu, až s príchodom aktualizácie Creators Update sa dostali do podoby, kedy dochádza k významnejšiemu zlepšeniu. V systéme pribudla možnosť ručne vynútiť, aby konkrétna aplikácia používala nové možnosti pre škálovanie rozhrania. Novinka pre nastavenie správania pri vysokom DPI nesie označenie „Systém (vylepšený)”, a pri jej zapnutí by mali jednotlivé prvky aplikácie mať správnu veľkosť a ostrý text. Miernou nevýhodou je skutočnosť, že toto nastavenie je nutné zapínať pre každú aplikáciu samostatne.

Ako zmeniť spôsob vykresľovania aplikácií pri vysokom rozlíšení a získať tak ostrejšie prvky rozhrania

Pokiaľ teda používate staršiu aplikáciu, ktorá sa nevykresľuje podľa očakávaní, môžete ju prinútiť, aby nastavenie DPI prenechala systému. Robí sa to tak, že na aplikáciu kliknete pravým tlačidlom, zvolíte nastavenia a prejdete do ponuky “Kompatibilita”. V sekcii „Nastavenia“ zvolíte „Prepísať správanie nastavenia vysokého DPI“ , kde z možností vyberiete Systém (vylepšený)“ a túto zmenu následne potvrdíte.  Potrebné nastavenia prejdú pod správu operačného systému, čo by sa malo odzrkadliť na správnom zobrazovaní ostrejšieho rozhrania.

DPI 2

Funkcia v súčasnej implementácií síce funguje dobre, no stále má niekoľko obmedzení. Napriek tomu, že vo väčšine prípadov dochádza k dramatickému zlepšeniu, v prípade niektorých prvkov  môžu byť zmeny o niečo menšie.  Dokonca môže dôjsť aj situácií, kedy ho nie je vhodné používať vôbec. Stále však stojí za vyskúšanie.

13.06.2017

+