MojWindows

Na poli mobilného Windows panovali dlhú dobu informačné suchoty, kvôli čomu sa začalo povrávať, že Microsoft smartfónom definitívne zamával na rozlúčku. Potom ale prišiel rozhovor s výkonným riaditeľom, ktorý nahnal vodu na mlyny množstva fanúšikov tejto platformy. Satya Nadella totiž povedal, že spoločnosť sa ešte mobilným zariadeniam venuje a nejaké to zariadenie vydá. Značne pritom prízvukoval, že nové kúsky sa budú od dnešných smartfónov dramaticky odlišovať. Na trh by prostredníctvom nich spoločnosť chcela priniesť malú revolúciu, podobne ako v prípade produktov rodiny Surface.

hinged-patent-4

Ako ukázali nasledovné mesiace, nešlo len o prázdne slová a na povrch o plánoch Microsoftu preniklo už viacero zaujímavých informácií. Po tom, ako sa z viacerých zdrojov vynorili informácie o pripravovanom zariadení, plánovaných zmenách pre operačný systém Windows 10 Mobile a celkovom „reštarte“ platformy, nasledovali prvé reálne ukážky prispôsobiteľného rozhrania CShell. Tie v posledných týždňoch nasledovali aj informácie z Číny prinášajúce údajné detaily o prototype „Surface Mobile“.

hinged-patent-3

K týmto správam sa najnovšie pripájajú špekulácie, ktoré vyvolal jeden z patentov Microsoftu. Ten totiž znázorňuje skladací smartfón, čo je práve oblasťou, kde by uplatnenie našlo spomínané rozhranie CShell. Hoci v tomto ohľade ide o pravdu, treba myslieť na to, že technologické spoločnosti každoročne žiadajú o desiatky až stovky rôznych patentov, pričom len časť z nich pretavia do reálnych zariadení.

Predmetný patent zachytáva miniatúrny tablet, ktorý je vďaka pokročilému systému kĺbov možné využívať v troch rôznych režimoch inšpirovaných konvertibilnými notebookmi – zatvorená, otvorená a pretočená obrazovka. V závislosti od toho, v akom režime je zariadenie používané, by sa prirodzene upravovalo aj samotné rozhranie operačného systému. Displej má byť celistvým kúskom bez jediného prerušenia vo forme rámika., o čo sa stará špeciálna konštrukcia kombinujúca závesné kĺby a magnety.

hinged-patent-5

Opäť ale ide len o čiastkové informácie. Microsoft má skutočne pripravovať mobilné zariadenie, no to je asi tak všetko čo momentálne vieme povedať. Akékoľvek detaily chýbajú. Je preto celkom možné, že sa vyberie smerom „skladacích“ zariadení. S toto myšlienkou sa totiž výrobcovia pohrávajú už poriadne dlhú dobu a pre mnohých predstavuje akýsi „ultimátny“ cieľ. Microsoft nie je výnimkou. Rovnaký koncept totiž zverejnil vo svojom videu „Vízia produktivity budúcnosti“ ešte v roku 2009.

Celé je to ale technologicky nesmierne náročné, čo je vlastne aj dôvod, prečo sme dodnes podobné zariadenie nevideli. Ak by sa Microsoftu skutočne podarilo svoje nápady premietnuť do reálneho produktu, išlo by o poriadny husársky kúsok, ktorým by zamútil vody. A keďže práve to aktuálne takmer až zúfalo potrebuje, je ľahké predstaviť si, že by sa vydal na cestu „skladacích“ zariadení. Hoci nevieme, čo presne sa momentálne odohráva v laboratóriách redmondského kampusu, narastajúci počet patentov a správ z prostredia spoločnosti jasne poukazuje na to, že v prípravách je skutočne niečo pozoruhodné. Až čas však ukáže, o čo presne išlo.

13.06.2017

+