MojWindows

V spolupráci so spoločnosťou Lenovo vám prinášame poslednú časť nášho krátkeho seriálu, ktorý približuje netradičné zariadenie Yoga Book. Prvá časť patrila jednotlivým aspektom, ktoré toto zariadenie robia unikátnym, v druhej časti sme sa pozreli na softvérové zastrešenie pre dotykové ovládanie v kombinácii s digitálnym perom Real Pen a posledná časť bude patriť niekoľkým základným radám, ktoré sa zídu hlavne novým majiteľom zariadenia Yoga Book.

Pri výmene tuhy pre Real Pen sa neponáhľajte

Takmer neoddeliteľným pomocníkom pre Yoga Book je digitálne pero Real Pen, ktoré je možné používať ako tradičné atramentové pero alebo ako dotykové pero pre tablet. O túto univerzálnosť používania sa starajú vymeniteľné tuhy. Podľa toho, či používateľ ide písať priamo po dotykovej ploche alebo po papieroch bloku Pad Paper, si zvolí, ktorú tuhu do pera vloží. Ich vymieňanie síce predstavuje pomerne jednoduchú procedúru, no stále vyžaduje dávku opatrnosti, aby ste sa vyhli prípadnému poškodeniu pera alebo tuhy.

Pri návrhu pera sa počítalo s tým, že používatelia pracujú počas dňa rôznymi spôsobmi a tuhy budú pravidelne menené. Celý proces bol preto čo najviac zjednodušený a vrchnák pera bol vytvorený ako nástroj na tento úkon. Hrot pera tak stačí umiestniť do otvoru vrchnáka, pero jemne nakloniť a následne už len pomaly ťahať, kým tuhu nedostanete celú von. Pri výmenách si vždy dajte načas, aby ste náhodou nepoužili príliš veľkú silu a niečo nepoškodili.

Lenovo Yoga Book 4

Prispôsobte si nastavenia klávesnice

Yoga Book používa unikátnu klávesnicu, ktorá v jednom spája virtuálnu svetelnú klávesnicu s vibračnou spätnou väzbou a plochu pre písanie pomocou digitálneho pera. Písanie preto vyžaduje určitú dávku cviku, no požívateľskú skúsenosť je možné mierne upraviť pomocou nástroja Halo Keyboard. Ten je v systéme predinštalovaný a svoje miesto si našiel v Ovládacom paneli. Možností tu síce nie je príliš veľa, no niektoré z nich sú prinajmenšom zaujímavé. Dá sa tu nastaviť, či má klávesnica pri interakcii jemne vibrovať a vydávať zvuk, ako aj to, po akej dobe má prechádzať do režimu spánku, kedy zhasne. Veľmi zaujímavou možnosťou je nastavenie intenzity osvetlenia klávesnice, teda toho, ako jasne svietia jednotlivé klávesy.  

Nezabúdajte na prepnutie do režimu pre používanie pera

To, že Yoga Book s operačným systémom Windows 10 poskytuje širokú škálu rôznych aplikácií optimalizovaných alebo priamo vytvorených pre prácu s digitálnym perom sme si spomínali v predošlej časti. Neuviedli sme však jeden drobný detail, ktorý je dôležitý hlavne pre nových majiteľov. Pokiaľ chcete na svojom Yoga Booku pracovať s dotykovou plochou s použitím pera, je potrebné prepnúť ho do tohto režimu. Na klávesnici sa tesne pod pántami na pravej strane nachádza okrúhle tlačidlo s ikonou pera, ktoré slúži na vypnutie svetelnej klávesnice. Následne vám už nič nebráni tomu, aby ste pohodlne mohli písať po dotykovej ploche.

Lenovo Yoga Book (1 of 3)

Nebojte sa investovať do príslušenstva

Ako sme si spomínali v predošlých častiach nášho seriálu, Yoga Book je možné používať vo viacerých režimoch, čím pre každú činnosti poskytuje tu správnu perspektívu. Túto univerzálnosť navyše môžete veľmi jednoducho posunúť na vyššiu úroveň. Nakoľko v jeho konektorovej výbave nájdeme microHDMI, je vhodné pouvažovať nad kúpou redukcie z microHDMI na tradičné HDMI, ktoré bežne nájdeme na dnešných monitoroch a projektoroch. Yoga Book následne môžete využiť na prezentáciu svojich umeleckých výtvorov, prehrávanie filmov, či dokonca ako zdroj zábavy pri hraní hier s využitím pera Real Pen.

Hoci patrí medzi kompaktné zariadenia s vynikajúcou mobilitou a bez problémov zapadne do každej tašky, kabelky, či kufríka, pričom dôraz bol kladený aj na kvalitnú konštrukciu, nebude na škodu, ak si svoj Yoga Book budete chrániť pomocou ochranného skla a na mieru vyrobeného puzdra. Lenovo jedno také vo svojej ponuke má. Na trhu sa síce dá zakúpiť množstvo generických ochranných puzdier, no nakoľko má Yoga Book netypické rozmery, pre maximálnu bezpečnosť je rozumné siahnuť práve po spomínanom puzdre od Lenova. Vyhnete sa tak riziku, že pri prenášaní svoj Yoga Book poškriabete, či iným spôsobom poškodíte. Puzdro je pevné a funkčné, navyše pôsobí elegantne a neublíži ani peňaženke.

Lenovo si veľmi dobre uvedomuje, že používatelia, ktorí pracujú na cestách sa zrazu môžu ocitnúť v situácii, kedy zistia, že stratili dodávanú magnetickú podložku, alebo nedajbože svoje pero Real Pen. Preto medzi predávané príslušenstvo zaradila aj možnosť zakúpiť si kompletné príslušenstvo, ktoré sa nachádza v krabici pri kúpe tabletu Yoga Book. Zohnať tak nie je problém pero Real Pen, náhradné atramentové tuhy, bloky pre podložku, či dokonca priamo celú podložku.

Lenovo Yoga Book (1 of 2)

23.06.2017

+