MojWindows

Microsoft má zaužívaný systém, kedy bezpečnostné a opravné aktualizácie zverejňuje počas druhého utorka v mesiaci, z čoho vzniklo aj označenie „Patch Tuesday“. Od tohto termínu sa zvykne odkloniť len v prípadoch, kedy je nutné opraviť závažné problémy, ktoré predstavujú obrovské riziko.

Dodržané to bolo aj počas tohto mesiaca, pri vydaní rekordného balíčka aktualizácií, ktorý opravoval až neuveriteľných 94 zraniteľností, z čoho hneď 27 umožňovalo útočníkom získať vzdialenú kontrolu nad systémom obete. Rekordný balík aktualizácií obsahoval až dvojnásobok opráv v porovnaní s aktualizáciami z predošlých dvoch mesiacov.

Tohtomesačná aktualizácia ale bola pozoruhodná aj z iného dôvodu. Napriek dávnejšiemu ukončeniu podpory pre Windows XP a Windows Vista im taktiež priniesol bezpečnostné záplaty. Microsoft to odôvodnil závažnosťou zistených chýb, ktoré dramaticky zvyšujú riziko možných kyberútokov. Microsoftu sa totiž podarilo získať informácie, že odhalené zraniteľnosti môžu masívne zneužiť vládne organizácie v útokoch cielených proti zariadeniam so systémom Windows.

20.06.2017

+