MojWindows

Microsoft ešte počas vývojárskej konferencie Build 2017 ohlásil, že pre cloudové úložisko OneDrive bude po rokoch sprístupnený nový spôsob práce so súbormi. Pokiaľ chce používateľ pristupovať k súborom dnes, musí si najskôr obsah OneDrive synchronizovať, a až následne vidí, ktoré súbory tam vlastne má uložené. Ide však o problém, ktorý do značnej miery podkopáva nohy celej myšlienky práce s cloudovým úložiskom. Synchronizované súbory totiž na disku zaberajú miesto, čo pri kompletných zložkách môže predstavovať značný problém.

Nový prístup k súborom, nazvaný ako „Files On-Demand“, tento problém odstraňuje. Priamo z prostredia operačného systému používateľ vidí kompletný obsah svojho OneDrive. Jednotlivé súbory proste reprezentujú odkazy. Až v okamihu, kedy je súbor z disku OneDrive otvorený, dochádza k jeho stiahnutiu na disk zariadenia. Týmto spôsobom pritom OneDrive pôvodne fungoval v systéme Windows 8.1, no s príchodom Windows 10 došlo k zmene.

OneDrive on demand

Verzia aplikácie OneDrive, ktorá novú funkciu obsahuje, je na vyskúšanie dostupná členom programu Windows Insider v rámci zostavy 16215. Stav konkrétnych súborov je zobrazovaný pomocou „obláčikov“ v priamo v Prieskumníkovi.

Pomocou toto používateľ vidí, či je súbor pripravený na prácu aj v režime offline alebo ho treba najskôr stiahnuť. Rovnako tak je možné zvoliť,  či sa má daný súbor trvalo uložiť na disku, prípadne je možné z disku ho odstrániť. K súborom uloženým vo OneDrive môžu novým spôsobom pristupovať aj všetky Windows 10 aplikácie prostredníctvom štandardnej zložky OneDrive.

Microsoft túto funkciu plánuje pre všetkých používateľov pridať ako súčasť aktualizácie Fall Creators Update na jeseň tohto roka. Používateľom tak konečne vráti vec, ktorá im roky chýbala.

14.06.2017

+