MojWindows

Plnohodnotné verzie aplikácií z kancelárskeho balíka Office sú konečne dostupné cez obchod Windows Store. Prvotné informácie o tom, že ich Microsoft plánuje distribuovať aj týmto spôsobom sa objavili ešte v polovici februára. Následne to bolo oficiálne potvrdené počas predstavenia operačného systému Windows 10 S, na ktorom je možné používať výhradne aplikácie z Windows Store.

Práve nový systém sa tak stal jedným z impulzov pre zaradenie aplikácií ako Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Access a Publisher do Windows Store, prostredníctvom ktorého bude prebiehať aj ich aktualizácia. Týmto spôsobom chce Microsoft zároveň poukázať na možnosti svojho nástroja známeho ako „Desktop Bridge“. Ten umožňuje pomerne jednoduchým spôsobom upraviť klasické desktopové aplikácie do podoby, v ktorej je ich možné zaradiť do Windows Store.

Ako Microsoft pripomína prostredníctvom svojej stránky, aplikácie Office majú v novej podobe niekoľko obmedzení. Dostupné sú výhradne v 32-bitovej verzii bez podpory rozšírení takzvaných COM add-inov. Okrem toho, v balíku nie je zahrnutá klasická verzia OneNote. Namiesto toho bude nainštalovaná súčasná UWP verzia, ktorú vo Windows Store môžeme nájsť už dlhú dobu. Čo sa týka mobilnej verzie aplikácií Office, tie budú cez Windows Store naďalej dostupné, no len pre zariadenia s uhlopriečkou menšou ako 10,1 palca, teda pre tablety a smartfóny.

Windows Store Office

16.06.2017

+