MojWindows

Svojpomocná výmena pevného disku, rozšírenie operačnej pamäte, či nahradenie nefunkčných komponentov sa v dnešných notebookoch a zariadeniach stáva čoraz náročnejšou. Našťastie existujú stránky, ktoré ponúkajú návody a používateľom s týmito úkonmi dokážu pomôcť.

Jednou z tých najznámejších je iFixit, ktorej tvorcovia sa pravidelne pozerajú na zúbok novým zariadeniam, a na stupnici od jednej do desať hodnotia náročnosť a možnosti domáckej opravy. Aktuálne sa pozreli na najhorúcejšie novinky od spoločnosti Microsoft –  Surface Laptop a Surface Pro. Ich zistenia nepotešili asi žiadneho z majiteľov týchto zariadení. Domáca oprava je v obidvoch prípadoch prakticky nemožná.

Novinka Surface Laptop si na stupnici svojpomocnej opraviteľnosti vyslúžila skóre 0 z 10, čo znamená, že ani pri väčšej zručnosti jednoducho nepochodíte. Môže za to už samotné konštrukčné spracovanie, kedy zariadenie nie je ani možné otvoriť, bez toho, aby ste ho nenávratne nepoškodili. Pre prístup ku komponentom ho totiž musíte rozrezať. Hneď ďalším veľkým problémom, ktorý oprave dáva stopku, je skutočnosť, že všetky kľúčové komponenty sú navarené priamo na základnej doske.

Úkony ako rozšírenie operačnej pamäte, či výmena použitého disku tak nie sú možné. Extrémne náročnými sú aj veci ako prístup a výmena batérie, či konektoru slúchadiel. V prípade problémov tak majú majitelia smolu a musia sa obrátiť na autorizovaný servis.

Zariadenie Surface Pro pritom skončilo len o trošičku lepšie, s celkovým skóre opraviteľnosti 1 z 10. V tomto prípade je problematická opäť už samotná konštrukcia, ktorej jednotlivé časti sú spojené silným lepidlom, a ku komponentom sa nedá dostať bez komplikovaného odstránenia obrazovky. No aj po náročnom rozoberaní opäť nepochodíme, všetky kľúčové komponenty sú navarené na základnej doske, vrátane SSD disku, ktorý bol v predchodcovi Surface Pro 4 vymeniteľný. Podrobné rozobratie novinky Surface Pro si môžete pozrieť na stránke iFixit.

surface-pro-teardown

17.06.2017

+